Internetbiztonsági képzést indít diákoknak a Vodafone

Internetbiztonsági képzést indít diákoknak a Vodafone

Internetbiztonsági képzést indít diákoknak a Vodafone

közszolgáltatás

3 perc

A digitális esélyegyenlőség és az internetbiztonság megteremtése érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Vodafone Magyarország Alapítvány.

Az együttműködést az Európai Bizottság által indított „Safer Internet Program” támogatásával megrendezett, „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferencián jelentették be.

A távközlési vállalat 2015 decemberében indította el a Vodafone Digitális Iskola Programot a hátrányos helyzetű fiatalok digitális ismereteinek fejlesztése és a magyarországi oktatás digitális átalakításának ösztönzése érdekében. Az indulás óta eltelt alig 10 hónap során a társaság 1300 darab Vodafone Tab SpeedLTE táblagépet osztott ki 25 iskolában országszerte, valamint díjmentesen biztosítja az oktatási célú használathoz szükséges havi 3 GB adatforgalmi keretet is.

Miután az iskolák közel 700 érintett pedagógusának internetbiztonsági oktatását már tavasszal megtartották, így a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal aláírt együttműködésnek köszönhetően a távközlési cég jóvoltából néhány napon belül megkezdődik az iskolákban a mintegy 6500 érintett gyermek internetbiztonsági oktatása is.

„A mai gyermekek beleszülettek a digitális világba, számukra a világháló nem csupán a tudás hatalmas tárházát jelenti, de alapvető, sőt talán az elsődleges szocializációs teret is” – mondta Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország Vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

„Ugyanakkor a legtöbb fiatal tapasztalatlan. Nem tudja, hogyan kell okosan, biztonsággal használni az internetet, és nincs tisztában a digitális veszélyekkel, illetve azok súlyosságával. A tudás hiánya együtt jár a kiszolgáltatottsággal, így elengedhetetlen, hogy minél korábban és minél többet halljanak a biztonságos netezésről. Ez az oka annak, hogy a Digitális Iskola Program egyik legfőbb célja a digitális esélyegyenlőség megteremtése mellett a biztonságos internetezés alapjainak megteremtése.”  – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes, aki a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumi tagja is.

„A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Safer Internet Programban tudatosságnövelő központként számos eszközzel hívja fel a társadalom figyelmét a biztonságos internethasználat fontosságára. Szakembereink, oktatóink, trénereink ingyenes előadásokat, foglalkozásokat tartanak diákok, tanárok, szülők számára az egész országban. A 2009 óta futó programban évente legkevesebb 30 ezer gyerekhez, 20 ezer szülőhöz, pedagógushoz és egyéb szakemberhez jutnak el oktatóink” – mondta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke.

„Megszerzett tudásunkat, tapasztalatainkat szívesen osztjuk meg más, a témát kiemelten kezelő szervezetekkel is. Így örömmel fogadtuk a Vodafone Magyarország Alapítvány megkeresését, amely a Digitális Iskola Programhoz keresett szakembereket. Az együttműködés egy közös gondolkodás eredményeként az ország egész területén, hátrányos helyzetű térségekben működő iskolákhoz juttatja el a XXI. század online ismereteit a digitális esélyegyenlőség jegyében. A program első lépcsőjeként az általunk évente oktatott 30 000 diákon túl, további 6500 diákhoz jutnak el a biztonságos internetezés legfontosabb ismeretei” – fejtette ki dr. Edvi Péter.