IoT és mesterséges intelligencia a Kutatók Éjszakáján

IoT és mesterséges intelligencia a Kutatók Éjszakáján

IoT és mesterséges intelligencia a Kutatók Éjszakáján

közszolgáltatás

2 perc

Az Ericsson idén is több mint 70 programmal készült. A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére.

A programsorozat központi helyszíneként és legnagyobb vállalati partnereként az Ericcson Budapesten immáron 9. alkalommal nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

Az 5G-t, a mesterséges intelligenciát és a gépi látás lehetőségeit fókuszba helyező „Internet of Eyes” sci-fi-szerű demója mellett a dolgok mobilinternete, az okosotthon, az okossport és a kvantumkommunikáció is bemutatkozott. De IoT Lego autót, számtalan robotot, 3D nyomtatót, 5G hálózatról irányított drónokat, vasúti modelleket, önjáró autót, egy különleges táncparkettet vagy éppen polgári repülésszimulációt is kipróbálhatnak a látogatók.

A K+F Központ most először szakmai bemutatóval is jelentkezett, ahol a Diploma@Ericsson program keretében azok a fiatalok mutatkoztak be, akik ericssonos témavezetéssel írták diplomamunkájukat.

Az 1800 fős magasan képzett mérnökállományával a svéd infokommunikációs cég hazai leányvállalata évek óta nagy gondot fordít arra, hogy támogassa a természettudományos képzést, valamint segítsen megszerettetni a sokak által bonyolultnak tartott fizikát és matematikát a felnövekvő generációkkal.

Ennek apropóján az Öveges tanár úr utódai programban Ericsson-díjas tanárok mutatták be kedvenc kísérleteiket, illetve bemutatkoztak a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjnyertes projektjei is. A fiatal kutatók a vezeték nélküli elektromos autó töltésétől az okoslámpáig sok izgalmas megoldást mutattak be.