IT-világ: miért ne lehetne lányokból is programozó?

Kapcsolódó cikkek

IT-világ: miért ne lehetne lányokból is programozó?

IT-világ: miért ne lehetne lányokból is programozó?

közszolgáltatás

3 perc

A Vodafone Magyarország egyik legfontosabb célkitűzése a digitális szakadék áthidalása, melynek egyik kulcsa, hogy egy nyelvet beszéljünk: a technológia nyelvét. A távközlési vállalat a Technológiai Oktatásért Alapítvány Skool projektjével összefogva a fiatalok, különösképp a lányok affinitását hivatott erősíteni a kódolás és egyéb, „fiúsnak” ítélt, ám mindenki számára elsajátítható technológiai készségek iránt.

December 9-én 9:00 és 16:00 között kerül megrendezésre a budapesti Vodafone-székházban egy egész napos foglalkozás. A workshopra a szervezők összesen tizenöt, a 15-18 éves korosztályba tartozó lány jelentkezését várják. A decemberi foglalkozást Szél Péter tartja, aki a Skool projekt indulása óta lelkes oktató, így rendkívül tapasztalt szakember is. Az ő munkáját és a diákok tájékoztatását pedig több mentor is segíti majd. 

A Skool keretein belül tartott képzés ingyenes technológiai foglalkozásaira azok a lányok jelentkezhetnek, akik korábban még nem vettek részt a programon, illetve szeretnék elsajátítani a programozás titkait. A projekt célja, hogy minél több lánnyal megismertesse a technológiai alkotás élményét, és szélesítse a technológiai szektor foglalkoztatási spektrumát, hiszen ma lényegesen kevesebb nő dolgozik ezen az izgalmas területen, mint férfi.

Játékos tanulás

A képzések, így ez a workshop is a Scratch nevű program segítségével zajlik, amit elsősorban a programozással ismerkedő gyerekek számára fejlesztettek ki, de a Skool célja elsősorban nem az, hogy profi programozókat neveljen, sokkal inkább, hogy betekintést nyújtson az ifjú tech-tehetségeknek a programozás világába.

A képzés célja az élményalapú oktatás: a Scratch program használata során a résztvevők megtanulják az animáció-, illetve játéktervezés és készítés alapjait, fontos alapparancsokat ismernek meg, és megszerzik az alapvető programozáshoz szükséges gondolkodásmódot.

Internetbiztonsági oktatás a Vodafone jóvoltából

„A technológiai fejlődés meghatározza a jövőnket, és ahhoz, hogy ez minél sokszínűbb legyen a lányokra, nőkre is szükség van” – mondta Guzsaly Péter, a Skool képviselője. „A Skool projekttel az a célunk, hogy minél több fiatal lánynak mutassuk meg, hogy számukra is van hely a tech-világban” – tette hozzá. 

Aránytalanságok a tech-szektorban

A Vodafone szerint nem szabad azt gondolni, hogy a technológia elsősorban a férfiak számára lehet érdekes és vonzó pálya. A szolgáltató a korábbi kezdeményezések sikerei után folytatja a fiatalok digitális kompetenciafejlesztésében megkezdett útját: a TelcoCamp a Kódgarázzsal együtt 10-12 éves, míg a CodeLikeaGirl 12-14 éves lányokat avatott be a technológia világába.

„Hatalmas harc folyik a szakképzett munkaerőért, és a Vodafone-nál naponta szembesülünk azzal a ténnyel, hogy minél fiatalabb korban elköteleződnek a kollégák a munkahelyük iránt, annál lelkesebbek és kitartóbbak lesznek később. Ahogyan a digitalizációval kapcsolatos más területeken – mint például a digitális analfabetizmus felszámolásánál a Digitális Iskola Program esetén, vagy az 5G hálózat kapuban álló fejlesztése nyomán –, úgy a munkaerőpiacon is a falak ledöntése a célunk. Attól függetlenül, vagy épp azért, mert a programozói szakmára nem jellemző a lányok jelenléte, szeretnénk, ha belekóstolnának, és sokan megszeretnék. Mert hisszük, hogy a tudást nem lehet nemtől, kortól vagy anyagi helyzettől függővé tenni” – mondta Tóth Zsuzsanna HR vezérigazgató-helyettes.

A vállalat egyik kiemelt célja csökkenteni a technológia okozta különbségeket, akár a különböző generációk között – mint teszi ezt a Digitális Család oldal –, akár a nemek között, akár az eltérő társadalmi helyzetű gyermekek között állnak fent. A decemberi 9-i workshopra ezen a linken lehet jelentkezni.