2022-ben is indul az egyetemi drónpilóta képzés

Kapcsolódó cikkek

2022-ben is indul az egyetemi drónpilóta képzés

2022-ben is indul az egyetemi drónpilóta képzés

közszolgáltatás

2 perc

Január végéig lehet újra jelentkezni a világon egyedülálló drónirányító és drónadatelemző szakirányú felsőfokú továbbképzésre – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára.

Solymár Károly Balázs kiemelte: a képzésnek az innovációs tárca és a Széchenyi István Egyetem együttműködésével létrehozott Digitális Fejlesztési Központ drónlaborja ad helyet.

A kurzus egyedisége abból adódik, hogy a hallgatók nemcsak a biztonságos drónüzemeltetést, hanem a pilóta nélküli repülőeszközök által szerzett adatok elemzését, kiértékelését is megtanulják.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a győri egyetemmel 2019 óta működnek együtt. Céljuk a haladó technológiák megoldásainak a hasznosítása a gyakorlatban különböző ágazatokban.

A drónfelvételek elemzése szoftverek révén a többi között segíthet:

  • a mezőgazdaságban a pontos hozamtérképek kialakításában, a művelési területek fertőzöttségének megállapításában,
  • a vízgazdálkodásban a fertőzés helye, eredője és kiterjedtsége azonosításában,
  • az építőiparban háromdimenziós ingatlanmodellek, hőtérképek létrehozásában,
  • a távközlésben és az energetikában az infrastruktúra állapotának felmérésében.

A képzés első alkalommal idén februárban indult, a tervezett létszámhoz képest túljelentkezéssel, és hamarosan véget ér – tájékoztatott a helyettes államtitkára. Jelentkezni a következő kurzusra az egyetem felnőttképzési felületén lehet.

Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem kancellárja a sajtótájékoztatón elmondta: céljuk valós ipari problémákra megoldásokat találni, együttműködve az ipari partnerekkel és a kormányzattal. Az egyetemi modellváltás eredményeképpen egy „új lába" az intézményüknek, hogy kutatásaik eredményeit a piacon kívánják hasznosítani, a tudást használható értékké alakítják.

Drotár István, a Digitális Fejlesztési Központ vezetője arról beszélt, hogy képzéseik az infokommunikációs szektor hatalmas „humánerőforrás kapacitási ínségén” enyhítenek. A két évvel ezelőtt létrehozott intézmény vezetője tájékoztatott arról, hogy a drónlaborhoz kapcsolódva a jövőben egy agrárdigitalizációs szakmérnök képzés indítását tervezik.

Forrás: