Katasztrófa sújtotta területeken segít a Vodafone és a Nokia

Kapcsolódó cikkek

Katasztrófa sújtotta területeken segít a Vodafone és a Nokia

Katasztrófa sújtotta területeken segít a Vodafone és a Nokia

közszolgáltatás

2 perc

A Nokia Saving Lives lehetővé teszi, hogy a leggyorsabban és leghatékonyabban nyújtsanak segítséget a szakemberek.

Katasztrófahelyzetben emberi életek múlhatnak a gyors reagáláson. Hatalmas kihívás továbbá a helyszínre érkező mentőalakulatoknak, hogy pontosan láthassák, merre kezdjék meg a munkát, ám a Vodafone Magyarország és a Nokia együttműködése, illetve a technológia jóvoltából ez a probléma a jövőben megoldódni látszik.

Drónokból szervezett felderítőcsapat

A Saving Lives projekt célja, hogy új technológiák alkalmazásával hatékonyabb megoldást nyújtson az érintett területek feltérképezésében. A megoldás alapját a finn gyártó által fejlesztett Ultra Compact Network elnevezésű, „hátizsák méretű” 4G mobil hálózat jelenti, amelynek segítségével percek alatt lehet 4G hálózatot létrehozni.

A megoldás fontos részét képezik a hálózathoz csatlakozott drónok, amelyekre nagy felbontású kamerát, vagy a látási viszonyoktól függően például hőkamerát szerelnek a túlélők keresésére. Ez a nehezen megközelíthető vagy különösen szennyezett területeken nyújt igazán nagy segítséget, és a mentési munkálatok hatékonyabb megszervezését segíti elő.

Ezt a már Finnországban is bemutatott életmentő megoldást és technológiát itthon először a Balaton felvidéken volt alkalma kipróbálni a két vállalat mérnökeinek, akik a drónokra erősített mérőtelefonok segítségével tudtak különböző magasságokban átfogó módon méréseket, teszteket elvégezni, így tökéletesítve a technológiát. A komplex megoldást itthon a Vodafone 2600 MHz-es FDD frekvenciájára kapcsolódva tesztelték.

Hurrikánhelyzetben is segítettek

A katasztrófaterületeken nyújtott segítség egyébként nem ismeretlen a távközlési cég számára – korábban a többi között már az Irma hurrikán sújtotta területeken is bevetették az Instant Network 3G elnevezésű hordozható mobilhálózatot, mellyel 40 perc alatt ingyenes kommunikációs hálózatot tudnak kiépíteni a mentőalakulatok és segélyszervezetek, illetve a túlélők számára. Az Instant Network 3G prototípusát a Vodafone Magyarország rádiós hálózat üzemeltetési szakértői, Pervai Csaba és Tóth Róbert tervezték.

A Vodafone Instant Network és a Nokia Saving Lives tökéletesen kiegészítik egymást, hiszen míg ez előbbi 2G és 3G hálózatot biztosít hanghívásokhoz a katasztrófahelyzetek alatt, az utóbbi segítségével már a 4G hálózat is elérhetővé válik a nagy sebességű adatátvitelt igénylő alkalmazásokhoz, így például a nagy felbontású videó streaminghez. Ennek köszönhetően nem kell többé tartani hosszabb hálózatkieséstől a kritikus alkalmazások, a videók és drónok használatakor sem, és a mentőalakulatok gyorsan kaphatnak precíz adatokat, amelyeknek döntő jelentősége van a mentési folyamat alatt.