Kézlegyintéssel fizethetik a vonatjegyet a svédek

Kézlegyintéssel fizethetik a vonatjegyet a svédek

Kézlegyintéssel fizethetik a vonatjegyet a svédek

közszolgáltatás

1 perc

Egyes utasok már tesztelhetik az új megoldást, melynek része, hogy beépített mikrochipek helyettesítik a bérletet.

A svéd SJ közlekedési társaság által üzemeltetett vonatokon ingázó, kiemelt felhasználók már tesztelik a cég új jegyérvényesítő rendszerét, amely az utazók kezébe ültetett NFC-mikrochip segítségével érvényesíti menetjegyüket.

Utazás okosan: jegy nélkül a vonaton

A vállalat által fejlesztett funkció az egyelőre tesztfázisban lévő SJ mobil applikáció – az SJ Lab – részeként működik, és egyszerre táplálja be a prémium felhasználókat azonosító, úgynevezett Prio-számot a mikrochipbe, illetve a jegyellenőrök saját jegyérvényesítő applikációjába. A kalauzok így az eddigiekkel ellentétben nem a jegyet, hanem az utas kezét szkennelve tudják ellenőrizni a jegyek érvényességét.  

A rendszert a vasúttársaság az Epicenter innovációs központtal közösen fejlesztette ki. A központ alkalmazottai már a kezükbe ültetett mikrochip segítségével léphetnek be a munkahelyükre. Az Epicenternél dolgozó utasok keresték meg azzal az ötlettel az SJ-t, hogy a mikrochipet akár utazásra is alkalmassá lehetne tenni, ehhez csupán a mobilplatformon kellett eszközölni néhány kisebb változtatást.

A magát Svédország egyik legdigitálisabb vállalatának tartó SJ gyorsan reagált erre a lehetőségre, és ahogy mondják, büszkék arra, hogy ezzel is elősegítik a digitális fejlődést.   

Forrás: NFC World+