Kínában épít okosrégiót a Nokia

Kínában épít okosrégiót a Nokia

Kínában épít okosrégiót a Nokia

közszolgáltatás

2 perc

A cég az intelligens épületfejlesztésben szerzett tapasztalataival szállt be a projektbe. A nagyjából 1600 négyzetkilométeres TianFu New Area modern infrastruktúrájával meghatározó térséggé válhat a nemzetközi üzleti életben.

A 2011 decemberében elindított projekt célja, hogy egy modern régiót hozzon létre lakó-, kereskedelmi- és ipari körzetekkel, amelyek a nemzetközi üzleti és gazdasági fejlesztés központjaként szolgálnak majd. 

Így lehet okosnegyed egy régi bécsi repülőtérből

A Nokia fontos szerepet vállalt a projektben. A Tianfu New Area Chengdu Közigazgatási Bizottságával aláírt egyezmény alapján a cég feladata a régió IoT-hálózatának fejlesztése.

A Dolgok Internete számtalan kritikus infrastrukturális rendszert kapcsol majd össze, a tervek szerint így a finn gyártó technológiáján és tudásán alapuló kommunikációs hálózat a régió „agya és idegrendszere” lesz.

Az okoshálózat lehetővé tenné a közlekedés, a biztonság és a fontosabb közszolgáltatási rendszerek közötti kommunikációt és azok fokozottabb ellenőrzését. Az intelligens városokban nagyszámú érzékelő biztosítja az adatok gyűjtését, a finn vállalat technológiája pedig lehetővé tenné, hogy a beérkező információkat egy központban gyűjtsék össze és dolgozzák fel, ne pedig sok kisebb, szétszórtan elhelyezkedő rendszer segítségével. 

Ha kiépítik a teljes fejlesztést, akkor a Tianfu New Area a világ egyik legnagyobb IoT-központjává nőheti ki magát. Ez az együttműködés egyébként nem az első jele annak, hogy a Nokia érdeklődik a régió iránt. 2015 második felében a cég bejelentette, hogy Kínában szeretné bővíteni a globális kutatási központját. A központ a vállalat hálózati szolgáltatásainak és termékeinek kutatás-fejlesztésére fókuszál.

Forrás: ReadWrite