Kötelező drónregisztráció jöhet a briteknél A technológia biztonságosabbá tétele érdekében tervezi a hatóság, hogy kötelező szabályokat vezet be. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3020/articles/20170803115907/dronszabalyozas.jpg

Kötelező drónregisztráció jöhet a briteknél

2017. augusztus 4. 13:50
2'
A brit kormány a technológia biztonságosabbá tétele érdekében azt tervezi, hogy kötelezővé teszi a tulajdonosoknak a drónok regisztrációját. A 250 grammnál nehezebb szerkezeteket érintő jogszabály ösztönözné a felelős viselkedést és növelné a felelősségre vonás lehetőségét.

A brit hatóságok is szeretnék, hogyha a drónhasználók tisztában lennének a biztonságot és a magánélet védelmét érintő releváns kérdésekkel, ezekkel kapcsolatban a tulajdonosoknak egy teszten is meg kellene felelniük. A tavaly év végén közzétett terv egy fórum után született, és egyelőre sem a regisztráció módját, sem határidejét nem tartalmazza. 

Szigorítaná a drónok repülését az európai légi ipar

Az előzményekhez tartozik, hogy a brit közlekedési minisztérium, a Brit Repülőgép-pilóták Szövetsége és a Katonai Légügyi Hatóság egy vizsgálatban azt találták, hogy a 400 grammnál nehezebb drónokkal való ütközés megrongálhatja a helikopterek szélvédőjét, bár szerencsére a repülőgépek ennél ellenállóbbak. 

Ezzel együtt így is egyre gyakoribb, hogy egy-egy légi ütközést épp csak sikerül elkerülni. Mindebből fakadóan a brit kormány azt tervezi, hogy a geofencing technológia segítségével, vagyis virtuális kerítésekkel úgynevezett „no-fly” zónákat alakít ki a biztonsági szempontból érzékenyebb területek, mint a repterek, börtönök felett. Ez utóbbiaknál a csempészés megakadályozása is a fő célok között szerepel.

Néhány gyártó már eleve a védett zónák elkerülésére programozza a drónjait, ami ugyanakkor önmagában még kevés, és szükséges, hogy a hatóságok is szabályozzák ezeket a kérdéseket. A brit döntéshozók ugyanakkor kihangsúlyozták a pilóta nélküli repülők mindennapi életben, a szállításban, a mentésben vagy akár a kutatásban betöltött nélkülözhetetlen szerepét is.

A kötelező regisztrációtól és biztonsági felméréstől, valamint a felhasználók oktatásától azt várják, hogy legalább a szabályok véletlen megsértésének csökken az esélye, és így biztonságosabbá válhat a gépek használata. Ebben a törekvésében a DJI gyártó is támogatja a hatóságokat, ugyanakkor óva int attól, hogy a tervezett intézkedések a szükségesnél szigorúbb, a dróntechnológiával együtt járó fejlődést gátló szabályozásban nyilvánuljanak meg. 

Addig is, amíg a jogszabályok kidolgozásra kerülnek, a brit kormány és a Polgári Légügyi Hatóság egy drónkódexet adott ki, melyben egyebek közt azt tanácsolják a tulajdonosoknak, hogy mindig tartsák gépeiket látótávolságon belül, és ne engedjék azokat 120 méteres magasság felett repülni. 

Forrás: TechCrunch

A figyelmébe ajánljuk:

Korunk felfedezői lehetnek a drónok

A pilóta nélküli repülők június közepén egy ritka és veszélyeztetett növénytípusra bukkantak Hawaii-on. Ez a felfedezés dróntechnológia nélkül sokkal tovább tartott volna, és sokkal veszélyesebb is lett volna.
Olvasson még a témában:

Balatoni fejlesztésekkel készül a nyárra a Vodafone

Tavaly nyáron indult el a keleti medencében a Vodafone Magyarország 4G+ szolgáltatása. A turisztikai szempontból is kiemelkedően fontos térségben a szolgáltató februárban jelentős hálózatfejlesztési projektet indít, így idén nyáron már az egész tó körül elérhetővé válik a szupergyors 4G+ hálózat.