Következő megálló: Szingapúr, az intelligens városállam

Kapcsolódó cikkek

Következő megálló: Szingapúr, az intelligens városállam

Következő megálló: Szingapúr, az intelligens városállam

közszolgáltatás

3 perc

Miközben 2019-ben a világ nagy része úgy gondolja, Kína, Japán vagy az Egyesült Államok képviseli a technológiai fejlődés csúcsát, Szingapúr csendben elhúzott mellettük – véli az IoT for All portál. A futurisztikus városállam mintha már a 22. században élne: Ázsia technológiai fővárosában szinte mindennaposak az áttörést jelentő innovációk. Ezek közül íme, hét újdonság.

Önvezető autók és buszok

A nuTonomy önvezető-startup segítségével a városban – az infrastruktúra-fejlesztés részeként – néhány éven belül elindul a sofőr nélküli taxiszolgáltatás. A mobiltelefonon keresztül bérelhető autonóm járművek jelenléte a többi között csökkenti az autózási költségeket, parkolóhelyeket szabadít fel és mérsékli a szén-dioxid-kibocsátást. Mindezt erősíti, hogy a szingapúri kormány 2022-től sofőr nélküli buszokkal oldaná meg egyes városrészek tömegközlekedését is.

Robotrendőrök

Bár a városállam bűnözési statisztikái a világ legjobbjai közé tartoznak, a rendőrség is nyitott az innovatív technológiákra. Tavaly óta a rendfenntartók speciális drónokat vetnek be a légi keresések során. Az akár 60 méteres magasságban is repülő kvadkoptereket szirénával és erős fényű reflektorokkal látták el. Emellett bizonyos események távfelügyeletét már a földön is robotokkal oldják meg. A teljesen autonóm, kamerával felszerelt gépek előre beprogramozott útvonalon járőröznek.

Intelligens otthonok

A további felokosítás jegyében született az HDB Smart-Enabled Home Initiative. Ennek keretében a lakásokat úgy alakítják ki, hogy azokból aztán, a megfelelő eszközök és applikációk segítségével bárki könnyűszerrel okosotthont varázsolhasson. A közmű monitoring rendszerek révén csökkenthetők az energia- és vízszámlák, az idősmonitorozó fejlesztéseken keresztül pedig az egyedül élőkről kaphatnak információkat szenzorok és riasztók segítségével a családtagok.

Intelligens utcák

A köztereken elhelyezett szenzorokkal és mérőrendszerekkel felszerelt utcai lámpák számos környezeti tényezőt vizsgálnak, így például a hőmérsékletet, csapadékot és páratartalmat. Hangérzékelők követik az erős zajokat, például a kiabálást vagy egy karambol hangját, és a közbiztonság növelése érdekében tervbe van véve a lámpaoszlopok felszerelése arcfelismerő technológiával is.

Robotok a munkahelyeken

Jelenleg minden tízezer szingapúri munkavállalóra 488 robot jut, ez az arány csak Dél-Koreában magasabb. Az általában kisebb feladatokat, például egyes munkadarabok oda-vissza szállítását végző gépek segítik az ipari munkahelyeket. 

De a gyári robotok jelenléte csak az első lépés a jövő munkakörnyezetének megteremtése felé. Az ország az egészségügy hatékonyságának növelését is a robottechnológián keresztül képzeli el. Egyes patikákban már gépek adják ki a gyógyszereket, gyorsítva ezzel a kiszolgálást, a Ngee Ann Műszaki Intézet tanulói és dolgozói pedig az időseket „tornáztató” robotedzőt (Robocoach) fejlesztettek ki.

Készpénz nélküli fizetés

A készpénzmentes fizetési módok világszerte népszerűek, és a fintech startupok is gazdagítják a kápémentes lehetőségek sorát. Szingapúrban például népszerű a QR-kóddal történő fizetés. A számla kiegyenlítését olyan pénztárca-alkalmazások teszik kényelmessé, mint például a NETSPay, a DBS PayLah!, az OCBC Pay Anyone vagy a UOB Mighty.

Betör a virtuális valóság

A virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) napjaink legkedveltebb tech trendjei közé tartoznak, így itt sem maradhatnak ki. A virtuális és a való világot ötvöző AR révén – mindössze mobiltelefonjukat használva – a felhasználók úgy próbálhatnak fel ruhát, nézhetik meg, hogy áll nekik egy frizura vagy smink, esetleg rendezhetik át a lakásukat, hogy ki sem kell mozdulniuk otthonról.

Érdemes kiemelni a Virtual Singapore prpjektet is, melynek keretében a város háromdimenziós modelljének digitális verzióját hozzák létre. A platform kísérleti terepül szolgálhat a kormány, a cégek, a kutatók és természetesen a lakosság számára is az okosvárossal kapcsolatos különféle koncepciók, alkalmazások teszteléséhez.

Szingapúr a szórakoztatóiparban sem marad le, épp ezért otthont adnak a világ vezető VR-fejlesztő cégeinek, amelyek újfajta játékélményekkel kápráztatják el a gémereket.

Forrás: