Közös platformot fejleszt a Codecool és a Corvinus Egyetem

Kapcsolódó cikkek

Közös platformot fejleszt a Codecool és a Corvinus Egyetem

Közös platformot fejleszt a Codecool és a Corvinus Egyetem

közszolgáltatás

2 perc

A K+F projekt fő célkitűzése, hogy felmérjék a digitalizáció munkaerőpiaci igényeit, a leghatékonyabb toborzási és kiválasztási módszereket, valamint az utánpótlást biztosító oktatási programok kínálatát. Egyúttal kifejlesztenek egy olyan platformot is, amely összeköti a tanulni vágyókat a foglalkoztatókkal. A felhőalapú munkaerőképző és -közvetítő rendszer elsősorban uniós vevőket céloz, de idővel globális piacon is megjelenhet.

Ma már közhely, hogy hazánkban tízezres, uniós szinten pedig milliós nagyságrendben hiányoznak informatikusok a gazdaságból. Digitális készségek tekintetében még nagyobb a becsült lemaradás.

További probléma az is, hogy egyre nehezebben írható körül, hogy valójában milyen iparágak, milyen szakmáiban, milyen részfeladatokra kiterjedően, milyen digitális készségekre van most – és lesz a jövőben – igény. Nem utolsó sorban az is kérdés, hogy erre milyen úton-módon képezhetők leghatékonyabban az emberek.

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására és megoldására indította el a Codecool Programozóiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem közös K+F projektjét. A konzorcium sikerrel pályázott projektjük támogatására az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál: a négyéves kutatás-fejlesztésre évi 200 millió forintot nyertek el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból.

A Corvinus irányításával először felmérik a munkaadói oldalon várható trendeket, az oktatási szereplők várakozásait, és a tanulói igényeket. Ezen szempontok közös halmazára épül az a fejlesztési folyamat, immár a Codecool vezetésével.

A közös cél egy olyan platform kifejlesztése, ahol a digitális transzformáción áteső munkaerőpiac triumvirátusa – tanuló, oktató, munkaadó – találhat egymásra, mindannyian megtalálva számításukat. A tervek szerint ez a fejlesztés piacképes munkaerőközvetítési platform lesz, kielégítve ezzel egy olyan űrt, amely jelenleg létezik az intézményi szereplők és a gazdasági aktorok között.

Az integrált platformon a képzési információktól a jelentkezésen, a kiválasztáson, az online-offline tanuláson át egészen a kívánt állás megtalálásáig, majd a hasonló képzettségű emberekkel történő kapcsolattartásig minden egy helyen, de mégis személyre szabottan elérhető lesz a felhasználók számára.

A munkaadói oldal eközben folyamatosan adhatna előrejelzéseket a várható igényeiről, visszajelzéseket a felé közvetített munkaerőről. Ezeket elemzését követően a képzési szektorból érkezők finomhangolni tudnák az oktatási programjaikat, az igényekhez igazítva azokat mind minőség, mind pedig mennyiség tekintetében.