Közösségi hálózatépítés

Közösségi hálózatépítés

Közösségi hálózatépítés

közszolgáltatás

6 perc

A Dolgok Internetének hatékony működéséhez szükség van egy olyan hálózatra, amin keresztül a sok eszköz kommunikálni tud egymással. A Things Network az első közösségi hálózat, ahol lelkes önkéntesek vállalhatják, hogy adattovábbító pontokkal fedik le városukat.

Ha jelenleg bármilyen Internet of Things (IoT) eszközt vásárol, annak mindenképpen szüksége lesz internetkapcsolatra. Az okosotthon eszközei általában az otthoni WiFire csatlakoznak, a hordozható, viselhető eszközök pedig többnyire az okostelefon internetkapcsolatát használják. 

A SIM kártyák is egyre okosabbak

Az ipari, mezőgazdasági vagy szállítmányozási eszközök sokszor saját SIM kártyát igényelnek, amin keresztül külön előfizetésért egy adott telekommunikációs szolgáltató mobilinternet-hálózatát veszik igénybe.

A Things Network arra vállalkozik, hogy a közösség segítségével egy olyan hálózatot épít ki, amelynek köszönhetően az okoseszközök egy teljesen külön hálózaton kommunikálnak, amely nemcsak nagy távolságokra elér, hanem alacsony áramfogyasztása miatt az eszközök akkumulátorát is kíméli.

Adótorony az ablakban

Ezt elsősorban a Things Gateway névre hallgató routerekre hasonlító eszközükkel szeretnék elérni.  A 200 euróért megvásárolható adó-vevő dobozt bárki megvásárolhatja, aktiválhatja, és elhelyezheti a lakása tetszőleges pontján, és egy nagyjából 10 kilométer sugarú körben lefedi a környezetét a speciális LoRaWAN frekvenciával.

A LoRaWAN kommunikációs szabványt az IBM és a chipgyártó Semtech hozta létre, lényege pedig a nyílt forráskódú kommunikáció. Bárki könnyedén tervezhet a hálózaton keresztül kommunikáló eszközöket, írhat rá programokat, teljesen hozzáférhető minden specifikációja.

A tíz kilométeres lefedett területekkel egy viszonylag kisebb csoport ember is könnyedén lefedhet akár egy egész várost – a projekt első lépéseiben a fejlesztők egy közösségi kampány során négy hét alatt sikeresen lefedték egész Amszterdamot.

Univerzális okosváros

Természetesen nem csak a levegőben lóg a hálózat, a fejlesztők két külön eszközt is terveztek, amelyek felhasználhatják a széles körű LoRaWAN hálózatot. A Things Uno egy olyan átalakított Arduino Uno, amelyet külön LoRa csatlakozási képességgel láttak el, így bármilyen tetszőleges eszközt, programot rácsatlakoztathat a hálózatra.

Az Arduino Uno egy bárki számára elérhető mikrokontroller. A mikrokontrollerek kisméretű számítógépek, amelyek egyetlen lapkán foglalnak magukba processzort, memóriát, ki- és bemeneti csatlakozókat. Tetszőlegesen programozhatóak különböző automatizált feladatokra.

Emellett a hobbimérnöki és –programozói tudással nem rendelkezők számára készítették a Things Node-ot, amely egy univerzális, kisméretű okoseszközt, amely egy gyufásdoboznyi helyen kombinál rengeteg szenzort, egy többszínű LED izzót, és egyetlen gombot.
Az eszköz tetszőlegesen programozható, válhat belőle kapucsengő, a házi kedvenc nyakörvére erősítve nyomkövető, földrengés-érzékelő, vagy akár egy okos madáretetőbe is behelyezheti, hogy értesítse, mikor fogyott el onnan a kitett eleség.

Vegyen részt!

A Things Network jelenleg egy Kickstarter-kampánnyal gyűjt pénzt az eszközök gyártásának finanszírozására, valamint népszerűséget is szeretnének szerezni, hiszen a közösség méretétől függ sikerük.

Mit várhat az összekapcsolt világtól?

Az elérhető támogatói csomagokban vannak egyéni kiszerelések (amelyek általában egy Things Gatewayból, és néhány egyéb eszközből állnak), de elérhetővé tettek nagyobb csomagokat is iskolák, cégek számára, akik ezzel saját okoshálózatot hozhatnak létre telephelyükön belül.

Már több nagyvárosban van kialakított közösségi hálózatuk, és egyáltalán nem kizárt, hogy a jövőben komoly okosváros projektek épüljenek a nyílt forráskódú Dolgok Internetére.

Forrás: Kickstarter