Küszöbön az okosvárosok kora

Kapcsolódó cikkek

Küszöbön az okosvárosok kora

Küszöbön az okosvárosok kora

közszolgáltatás

1 perc

A Wi-SUN Alliance felmérése szerint a válaszadók bizakodók, ugyanakkor azzal is tisztában vannak, hogy hosszú út vezet még a „tökéletes” smart cityhez.

A kutatásban résztvevők több mint fele szerint legalább 10 évre van még szükség az okosvárosok és a városi IoT (Dolgok Internete) rendszerek szélesebb körű elterjedéséhez. Egyesek úgy vélekednek, hogy már 5-10 év is elég lesz mindehhez. 15% pedig nagyon optimistának mondható, mivel úgy gondolja, kevesebb mint 5 év kell csupán a változásokhoz.

A legnagyobb kihívást a megkérdezettek fele szerint az anyagiak vagy a projektekbe történő beruházás hiánya jelentik, hiszen ezek jelentősen visszafogják a fejlesztéseket. További 21% pedig a biztonsági és adatvédelmi problémákra hívta fel a figyelmet, míg 14% az interoperabilitás – azaz a különböző informatikai rendszerek együttműködésre való képességének –  hiányát említette gátló tényezőként.

  • A konkrét biztonsági aggályokat a megkérdezettek 37%-a szerint az adatvédelmi problémák jelentik.
  • A kritikus infrastruktúrák elleni támadások 28%, a hálózati sérülékenységek 24% szerint adnak okot aggodalomra.
  • 11% pedig az IoT-eszközök biztonsági hiányosságait említette.

Phil Beecher, a Wi-SUN Alliance elnök-vezérigazgatója kiemelte: érdekes, hogy a válaszadók nagyobb időtávlatokban gondolkodnak, pedig az okosvárosok valójában már nagyon is itt vannak.

Elég csak az intelligens közvilágításra gondolni, melynek révén akár jelentős mértékben is csökkenthetők az üzemeltetési költségek és az energiafogyasztás. Az intelligens közlekedési rendszerek, az okosparkolás vagy az elektromos járművekhez használható töltőállomások pedig szintén a smart city koncepció részei.

Ugyanakkor az is tény, hogy ahogy egyre több okoskészülék csatlakozik a hálózathoz, úgy nő a biztonsági résből adódó esetleges leállások, meghibásodások lehetősége. A technológiai fejlődés pedig növeli a kritikus infrastruktúrák elleni támadások kockázatát – különösen a közművek esetében.

A vizsgálatot végző szövetség számos nemzetközi céget tudhat a tagjai között a világ minden tájáról: Ausztráliából, Brazíliából, Kanadából, Kínából, Európa különböző részeiről, Indiából, Japánból, Koreából, Szingapúrból és az Egyesült Államokból is. A tagvállalatok közé sorolható például a Fujitsu, a Honeywell vagy a Panasonic.