Leáldozott az energiatolvajok ideje Brazíliában

Leáldozott az energiatolvajok ideje Brazíliában

Leáldozott az energiatolvajok ideje Brazíliában

közszolgáltatás

3 perc

A brazil Nobre nagyszabású kísérleti programot indított, amelynek keretében három különböző helyszínen teszteltek a háztartások energiafelhasználását rögzítő okosmérőket, és azok távoli leolvasását.

Újabb mérföldkőhöz érkezett az okosmérők térhódítása Brazíliában. A brit Cyan Holdings ugyanis helyi együttműködő partnerével, a Nobre-vel egy nagyszabású kísérleti programba fogott. A beágyazott rendszereket kínáló szoftvertervező vállalat már több mint 10 éve dolgozik a különleges mérési megoldások, illetve a világítástechnika területén. Brazíliában ezúttal három különböző helyszínen üzemeltek be okosmérőket, illetve tesztelték ezek távolról történő leolvasását, az együttműködő cégek igyekeztek változatos kihívást jelentő környezetet keresni.

Az energiahatékonyságot is növelheti a gépek összekapcsolása >>Az első helyszínen például több villanyóra volt egy póznára erősítve, 4 méteres magasságban. A berendezéseket egy fémszekrényben helyezték el, amelyen apró kémlelőnyíláson keresztül lehetett leolvasni a fogyasztási értékeket. A szekrény azonban kánikula idején sokszor 90 fokos hőmérsékletre melegedett, ráadásul az óraállásokat néhányan cselesen megváltoztatták, így nem volt biztosítva, hogy a helyi közműszolgáltató rendszerébe a valós energiafelhasználást tükröző, pontos adatok kerüljenek. Ezt a problémát küszöbölte ki a CyLec kétirányú, vezeték nélküli kapcsolattal működő rendszere, amely a mérőórák távoli leolvasását tette lehetővé.

A kísérleti program második helyszíne egy zárt közösségen belül volt. Az itteni házak egymástól átlagosan 160 méteres távolságban helyezkedtek el, ezáltal az óraállást leolvasó dolgozóknak hatalmas távolságokat kellett megtenniük, sok időt elpazarolva. Erre nyújtott megoldást a Cyan különleges egysége, (DCU - Cyan Data Concentrator Unit) amit a közösség egy központi részén állítottak fel, és egyszerre volt képes távolról leolvasni az összes óraállást. Az itteni teszt arra is rávilágított, hogy a fogyasztók áramellátását úgy is szabályozhatják, ha nincs jelen a közműszolgáltató dolgozója.

A harmadik helyszínen egy három különálló épületből álló lakóházon vizsgálták az okosmérők és a távoli leolvasás működését. Ebben az esetben egy fokozott védelmet biztosító fémszekrényben helyezték el az intelligens berendezéseket. A fogyasztási paramétereket leolvasó központi Cyan egységet az épületek talapzatától számított 90 méteres magasságban helyezték el, biztosítva az energiafelhasználás valós idejű nyomon követését.

Szívesen olvasna még hasonló fejlesztésekről? Óraátállítás az észteknél - hódítanak az okosmérők >>John Cronin, a Cyan Technology ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy a Nobre egy igazán innovatív, és főleg költséghatékony okosmérő hálózatot épített ki az országban a CyLec megoldásnak köszönhetően. A brazíliai vállalat az idei év során már végrehajtotta a fejlesztések első hullámát, a mostani kísérleti program pedig még közelebb hozta az okosmérők világát a fogyasztókhoz. A brit cég a tervek szerint a jövőben is napi szinten támogatja majd a Nobre munkáját, és a reményeik szerint az együttműködés tovább mélyülhet a két társaság között.

A Nobre ügyvezető igazgatója azt is hangsúlyozta, hogy a mostani tesztüzemet követően számos potenciális fogyasztó kereste már meg őket, vagyis a fejlesztés igazi mérföldkőnek számíthat a brazil háztartások számára. A vállalat jelenlegi célkitűzése szerint 2015-re az ország legjelentősebb, okosmérők felszerelésével dolgozó szolgáltatójává kívánnak előlépni.

A szakértői jóslatok szerint Brazíliában az okosmérők hálózatának kiépítéséből származó bevételek ugrásszerűen növekedhetnek majd az elkövetkező években. A GlobalData legutóbbi előrejelzése szerint a piac értéke 2020-ra elérheti akár a 432 millió dolláros szintet is, ami tekintélyes növekedés a 2013-ban regisztrált 36 millió dollárhoz képest. Az elsődleges cél az országban a megfelelően stabil szolgáltatás biztosítása, illetve az áramkimaradások számának visszaszorítása, de a megújuló energiák felhasználását is szeretnék előmozdítani. Az is gondot jelent, hogy egyes brazil régiókban az energialopás rendkívül gyakori jelenség, így a hatóságok különösen nyitottak az okosmérők alkalmazására.

Forrás: M2M Now