London is csatlakozott az okosváros koalícióhoz

Kapcsolódó cikkek

London is csatlakozott az okosváros koalícióhoz

London is csatlakozott az okosváros koalícióhoz

közszolgáltatás

2 perc

A kezdeményezés célja a városok és közösségek digitális átalakulásának támogatása.

A Nagy-londoni Hatóság (Greater London Authority) is csatlakozott az Open & Agile Smart Cities (OASC) szervezethez, amely így már 133 tagot számlálhat.

A kezdeményezés célja a városok közötti együttműködés erősítése azzal a „küldetéssel”, hogy nyílt szabványokon és az okosvárosok által vezérelt adatokon, szolgáltatásokon alapuló piacot alakulhasson ki.

Adatcsere

Olyan minimum elvárásokat támasztó, nyílt szabványokat hoznak létre, amelyek lehetővé teszik az egyes önkormányzatok, települések és a folyamatban „harmadik félként” részt vevő szolgáltatók közötti információcserét. Theo Blackwell, London digitális fejlesztésekért felelős vezetője elmondta: London készen áll rá, hogy megossza újításait másokkal is.

„A főváros vezető szerepet tölt be a digitális technológiák alkalmazásában, ezzel juttatva előnyhöz az itt élő, itt dolgozó és ide látogató embereket is. De nem csupán egy város vagyunk: Londont 33 városrész alkotja, így az „okosabbá” váláshoz együtt kell működnünk a közintézményekkel és a technológiai közösségekkel, valamint az európai- és a nemzetközi partnereinkkel egyaránt” – tette hozzá.

Digitális együttműködés

Az OASC nem szabadalmaztatott, de a tagok által elfogadott közös szabványainak köszönhetően interoperabilitás alakítható ki az adatstrukturálásban és adatcserében. Ez azt jelenti, hogy a különféle informatikai rendszerek képesek együttműködni, így a beszállítókkal történő „kommunikáció” is hatékonyabb lehet és a helyi fejlesztések is könnyebben kivitelezhetők.

Nathan Pierce, a Smart London Team vezetője és a Sharing Cities Program igazgatója úgy véli, már most is jelentős lépéseket tesznek azért, hogy vezető szerepet tölthessenek be a  Sharing Cities programban. Ez az európai városok olyan hálózata, amely közösen munkálkodik az intelligens digitális megoldások kidolgozásán.

A brit főváros valóban élen jár az innovációkban. Tavaly Sadiq Khan polgármester például elindította az Intelligent London Joint Plan kezdeményezést, melynek nem titkolt célja, hogy a világ „legokosabb” városává váljanak.

„A nagyvárosok, illetve a kis- és nagyvállalatok is a nyílt szabványokat választják, és minimális interoperabilitást biztosítanak az innovációs és adatközpontú szolgáltatások közvetítése érdekében” – emelte ki Davor Meerman, az Open & Agile Smart Cities vezérigazgatója.