Magyar siker a Google digitális felzárkóztatási programjában

Kapcsolódó cikkek

Magyar siker a Google digitális felzárkóztatási programjában

Magyar siker a Google digitális felzárkóztatási programjában

közszolgáltatás

2 perc

Az Impact Challenge egyik régiós támogatottja az oktatásfejlesztéssel foglalkozó Maker’s Red Box.

A közép- és kelet-európai régióban kiválasztott 13 szervezet között szerepel a hazai fejlesztőcsapat. A Google.org támogatásának köszönhetően a nyertesek összesen 2 millió eurót és egyéb támogatást kapnak annak érdekében, hogy különböző jótékonysági és társadalmi projektek megvalósításán keresztül javítsák a digitális esélyegyenlőségét és az inkluzív gazdasági növekedést.

A technológia ugyan könnyített a világjárvány miatt az európai vállalkozásokra és közösségekre nehezedő terheken, de az elmúlt év arra is rávilágított, hogy egyenlő lehetőségeket kell teremteni mindenki számára a digitális világban. Különösen fontos ez annak fényében, hogy az EU gazdaságai a korábbinál magasabb digitalizáltsági szinten kerültek ki a válságból.

Ezt felismerve a Google jótékonysági ága azért hirdette meg januárban az első, kifejezetten a közép- és kelet-európai régiónak szóló felhívását, hogy az esélyegyenlőséget középpontba helyezve segítse a digitalizáltabb gazdaságok újjáépítését. A pályázatra 11 országból több mint 800 pályamunka érkezett, amelyből 13 kezdeményezés kapott támogatást, köztük a hazai Maker's Red Box.

Hallgassa meg korábbi IoT Zóna műsorunkat, és ismerje meg, miben tud többet a digitális oktatóműhely, amely vegyíti a hagyományos fizikai tárgyakhoz kötődő oktatást a projektszemlélettel és a digitális megoldásokkal.

„A digitalizációnak köszönhetően a szükséges technikai tudás mellett a munkavállalóktól elvárt együttműködési készségek is jelentősen megváltoztak. A mi tananyagaink éppen ezeket fejlesztik” – mondta a Maker’s Red Box ügyvezető igazgatója. „A Gooogle.org által támogatott projektünk azt célozza meg, hogy azt a tudást, ami leginkább csak a legjobban felszerelt, progresszív iskolákban része a mindennapoknak, a gyermekotthonban nevelkedő gyermekek számára is elérhetővé tegye, és közelebb hozza számukra a munka világát” – tette hozzá Major Gábor.

A támogatásnak köszönhetően 20 magyarországi gyermekotthonból 400 gyerek vehet részt a foglalkozásokon a következő két évben, és további tíz pedagógust képeznek ki a módszertanuk alkalmazására. A projekt megvalósítását segíti az a már csaknem 80 tagú magyarországi digitális alkotóműhely-hálózat, amelynek a Maker's Red Box aktív alakítója és támogatója.

Az innovatív oktatásfejlesztő csapat egy ötéves folyamat során olyan módszertant dolgozott ki Fuchs Péter és Dobi Dóra, az első alkotóműhely alapítóinak irányításával, amely a korszerű munkahelyi elvárásoknak megfelelően fejleszti a résztvevők együttműködési készségét, felelősségvállalását és kommunikációs képességeit.

Az alkotópedagógiai foglalkozásaik központi eleme a szerepjáték, a kerettörténetek és a fizikai tárgyak tervezése és elkészítése 3D nyomtatók, valamint mikrokontrollerek segítségével. Miközben a gyerekek valós problémákra keresnek megoldásokat, kibontakoztathatják a kreativitásukat és megtalálhatják, hogy miben tehetségesek.

A Maker’s Red Box tananyagai nemcsak magyarul, hanem angolul is elérhetőek, így Magyarországon kívül már Finnországban, Hollandiában és Luxemburgban is vannak felhasználói.

A projekteket egy nemzetközi szakértői testület, a Google és az INCO választotta ki a régióból érkező pályázatok közül. A kiválasztott szervezetek a támogatáson mellett mentorálási lehetőséget kapnak a keresőóriástól, hogy a tervezett projektek megvalósulhassanak.