Magyarország első 5G bázisállomását indította el a Vodafone

Kapcsolódó cikkek

Magyarország első 5G bázisállomását indította el a Vodafone

Magyarország első 5G bázisállomását indította el a Vodafone

közszolgáltatás

3 perc

A távközlési vállalat a zalaegerszegi Zala ZONE Járműipari Tesztpálya megnyitója alkalmából, a jövő járműveinek tesztelését elősegítendő elindította az ország első élő, saját hálózatába kapcsolt állandó 5G bázisállomását.

Az esemény résztvevői kipróbálhattak egy olyan távvezérléssel működő autót, amelynek irányítása a pálya melletti távoli vezetőülésből ötödik generációs hálózati kapcsolaton keresztül valósult meg.

A kormányzat 2016 májusában döntött a zalaegerszegi tesztpálya megvalósításáról annak érdekében, hogy hozzájáruljon a hazai kutatás-fejlesztési kapacitások erősítéséhez. A pálya egyedisége abban rejlik, hogy nemcsak a hagyományos járműdinamikai tesztek elvégzésére nyújt lehetőséget, hanem az önvezető és elektromos gépkocsik validációs vizsgálatait is lehetővé teszi. Ennek köszönhetően a jövő járművei és kommunikációs technológiái számára teljes körű, többszintű tesztkörnyezetet biztosít – a prototípus tesztektől a szériatermék fejlesztésig.

5G az autóban és az utakon

A tesztpálya megnyitóján a Vodafone jóvoltából a résztvevők az elsők között próbálhatták ki az önvezető autózás felé vezető út egyik legfontosabb állomásának számító távvezérlésű járműirányítást. A BMW i3 elektromos gépkocsi és a távoli vezetőülés közötti kapcsolat 5G technológiával valósult meg, lehetővé téve a gépjármű valós idejű, távoli vezérlését.

Az autóban található kamera HD minőségben, valós időben közvetítette a pálya melletti távoli vezetőüléshez azt a képet, amely a járműből volt látható, valamint ezzel párhuzamosan az autó felé a parancsok is élő 5G kapcsolaton keresztül, szinte késleltetés nélkül jutottak el. Ezáltal a sofőr számára a vezetési élmény közel megegyezett azzal, amelyet a tényleges vezetőülésben tapasztalt volna.

Az Ipar 4.0 motorja a telekommunikációs szektor

„Az egyre jobban terjedő digitalizáció a szemünk láttára gyorsítja fel az ipari fejlődést, hatalmas lehetőségeket adva a gazdasági növekedésre. Fontos azonban, hogy a technológiai fejlődés innovációi, mint amilyen az 5G hálózat is, a lehető legtöbb embert elérjék és mindenki részesüljön az előnyeiből. A jelenleg is zajló negyedik ipari forradalom motorja a telekommunikációs szektor, amelynek egyik legjelentősebb képviselőjeként a Vodafone elkötelezett amellett, hogy szolgáltatásai és technológiai megoldásai révén biztonságosabb, fenntarthatóbb jövő teremtsen mindenki számára” – összegezte Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója.

A szolgáltató által elindított, saját hálózatába kapcsolt élő 5G állomás még non-standalone szabványon működik, tehát már meglévő 4G állomásra épül. Az állandó 5G állomás a telekommunikációs cég saját frekvenciáján működik, véglegesnek tekinthető hardveres és szoftveres eszközökkel.

Magyarország első állandó, élő hálózatba kapcsolt 5G állomása azért jöhetett létre közel egy évvel a várakozásokat megelőzve, mert jelenleg az aktív mobilszolgáltatók közül egyedüliként a Vodafone rendelkezik saját, kereskedelmi szolgáltatás nyújtására alkalmas 5G-s frekvenciakészlettel.

Távvezérlés valós időben

„Az újgenerációs mobilhálózat olyan lehetőségek előtt nyitja majd meg a kapukat, amelyek forradalmasítják az életünket. A Zalaegerszegen bemutatott távvezérlésű technológia, valamint egy megbízható és kellően magas teljesítményű ötödik generációs mobilhálózat lehetővé teszi elméletileg bármely gépjármű, akár kamionok vagy daruk irányítását is. A jövőben várhatóan számos feladatot lehet majd ellátni távvezérlés segítségével, akár távműtétekre gondolunk, akár járművek, építőipari bázisok távolról történő építésére és karbantartására, de jelentős fejlődést hoz a távoli vezérlés lehetősége az ipari gépek és a drónok világában is” – mondta Budai J. Gergő, a vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettes, az igazgatóság alelnöke.

„Az 5G hálózatok elméleti maximális letöltési sebessége meghaladja majd az 1 gigabit/szekundumot is. A zalaegerszegi állomás kiépítéséhez aktív antenna technológiát használtunk, amely kombinálja a beamformingot és a MIMO technológiát, növelve a sebességet és a kapacitást egyaránt” – ismertette a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese.

„Ezeknek az innovációknak köszönhetően egyrészt a vevő oldalán erősebb lesz a jel, és így nő az adatátviteli sebesség, másrészt pedig megsokszorozódik a mobilkapcsolat kapacitása anélkül, hogy szükség lenne nagyobb rádiós sávszélességre.” – tette hozzá Ahmed Elsayed.