Magyarországon tárgyalnak az egységes európai e-aláírásról

Kapcsolódó cikkek

Magyarországon tárgyalnak az egységes európai e-aláírásról

Magyarországon tárgyalnak az egységes európai e-aláírásról

közszolgáltatás

2 perc

Hazánk első alkalommal ad otthont az Európai Unió Közjegyzőségeinek Tanácsa (CNUE) közgyűlésének, amelyet szeptember 16-17-én tartanak 26 ország delegáltjainak részvételével tartanak Budapesten. A magyar elnökség egyik kiemelt célja az egységes, minden tagállam által elfogadott elektronikus aláírás megteremtése, valamint a tisztán elektronikus okiratok elterjesztése.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara első alkalommal rendezi meg a közjegyzőség európai szervezetének legmagasabb rangú eseményét. 2019 decembere óta először találkozik személyesen a CNUE 22 rendes és 4 megfigyelő státuszú tagja.

A találkozó legfőbb témáit a magyar elnökség által is kiemelten kezelt többéves projektek képezik. A hazai szakemberek célja, hogy a digitalizáció és a technológia adta lehetőségeket minél szélesebb körben ki tudják aknázni a közjegyzői munka során. Külön vizsgálják a blockchain alapú adattárolás, a mesterséges intelligencia és a smart (okos) szerződések alkalmazásának lehetőségeit.

„A digitalizáció segítségével az uniós állampolgárok és vállalkozások a jövőben lényegesen egyszerűbben és gyorsabban intézhetik az országhatárokon átnyúló ügyeiket is” – mondta Tóth Ádám, a CNUE elnöke.

Fennakadásokat okoz az egységes szabványok hiánya

A magyar elnökség azt szeretné elérni, hogy mielőbb jöjjön létre egy minden tagország által elfogadott, egységes európai elektronikus aláírás. Ennek azért van nagy jelentősége, mert jelenleg, az egységes szabványok hiánya miatt egy német vagy egy magyar közjegyző nem tud elolvasni egy szlovén cégkivonaton szereplő e-aláírást.

„Azt szeretnénk, ha az Európai Unióban a jövőben bevezetni tervezett egységes európai személyazonosító okmány már úgy készülhetne, hogy ahhoz egységes e-aláírás is tartozna. Ezáltal az egyik tagállam e-aláírással rendelkező állampolgára egyszerűen alá tudna írni egy más országban készült okiratot” – hangsúlyozta az elnök.

Hozzátette: mindaddig, amíg ez megvalósul, már az is óriási segítséget jelentene, ha létrejönne egy olyan platform, amely az egyes tagállamokban használt digitális aláírások valódiságát ellenőrizni tudja.

Az Európai Unió Közjegyzőségeinek Tanácsát 1993-ban alapították Brüsszelben. Feladata a közjegyzőség uniós érdekképviseletén túl, hogy fórumot teremtsen az új fejlesztések bemutatásának és bevezetésének.

A több mint 40 ezer európai szakembert képviselő szervezet 2021-ben magyar elnökség alatt működik – Tóth Ádám közjegyző vezetésével, aki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke. Személyében először tölti be az Európai Unióhoz 2004-ben és azután csatlakozott ország közjegyzője ezt a pozíciót.