Már hangot is rögzíthetnek a vasúti testkamerák

Kapcsolódó cikkek

Már hangot is rögzíthetnek a vasúti testkamerák

Már hangot is rögzíthetnek a vasúti testkamerák

közszolgáltatás

2 perc

A személyszállítással foglalkozó társaságok közös javaslatára az Országgyűlés módosította a személyszállítási törvényt, aminek köszönhetően már a hangrögzítés is lehetővé vált a testkamerákkal 2022. január 1-jétől.

Ez egy többéves előkészítési munka következménye, amely keretén belül a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság támogató állásfoglalását is megkérve sikerült elérni a módosítást.

A vasúttársaság mindent megtesz a jegyvizsgálók biztonságának garantálása érdekében. A MÁV-START technikai eszközökkel, figyelemfelhívó kampánnyal, a rendőrség és biztonsági személyzet segítségét is igénybe véve, valamint 2019 szeptembere óta beszerzett 169 testkamera használatával is fellép a munkatársai elleni támadásokkal szemben.

  • A leginkább veszélyeztetett elővárosi vonatokon, amelyeken kötelező a testkamerák használata, szinte nullára esett vissza a bántalmazások, inzultusok száma.
  • A társaság további csaknem ezer készülék beszerzését tervezi. Céljuk, hogy minden szolgálati helyen, az összes szolgálatban lévő kalauz számára biztosítani tudják a viselhető eszköz használatát.

Bár a testkamerák képesek lettek volna rá, eddig – a jogszabályoknak megfelelően – csak képfelvétel készítése volt engedélyezett a testkamerákkal. A módosított törvény lehetővé teszi a viselhető eszközök felvételeinek hatékonyabb használatát a többi között a bizonyítási eljárások során. Ennek révén pedig tovább csökkenhet a közfeladatot ellátó személyek elleni sértő vagy erőszakos cselekmények száma.

Az eddigi intézkedéseknek köszönhetően csökkenő tendenciát mutat a súlyos konfliktusok száma a vonatokon. Tavaly a 2020-ban tapasztalt 65-höz képest 59 atrocitás történt országosan. Ezt megelőzően, 2019-ben 70 esetben ért támadás jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben. Az elkövetők több mint fele menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel kívánt utazni vagy ittas volt.

A tapasztalatok szerint a támadások megelőzésében nagyon hatékony eszköz a testkamera is, tavaly 7.826 kalauz összesen 15.380 alkalommal, 70.800 vonaton vette fel szolgálata során. 2021-ben a hatóságok öt esetben kérték a kalauzok által rögzített kameraképek kiadását az eljárás során.

A jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek és szigorúan büntetendők.