Már lehet nevezni az év digitális faluja díjra

Kapcsolódó cikkek

Már lehet nevezni az év digitális faluja díjra

Már lehet nevezni az év digitális faluja díjra

közszolgáltatás

1 perc

Az 5 ezer fő alatti települések jelentkezését várják négy kategóriában. A Digitális Jólét Nonprofit Kft. technológiai és vállalkozásfejlesztési ügyvezető-helyettese elmondta, hogy az elismerés a magyar digitális település- és térségfejlesztés egyik legfontosabb kitüntetése lesz.

Az elmúlt három-négy évben több olyan fejlesztés ment végbe Magyarországon, ahol a vidéki települések digitális ökoszisztémáját fejlesztették vagy építették ki. Paradigmaváltásra is szükség van ahhoz, hogy ilyen programok el tudjanak indulni az országban. Emellett a díj megszületésének másik célja, hogy azok az innovációk, amelyek akár el is veszhetnének, bekerüljenek a reflektorfénybe.

Az Év Digitális Faluja díjra ötezer fő alatti települések pályázhatnak olyan innovációkkal, amelyek tartalmaznak valamilyen, az adott település életét megkönnyítő vagy magasabb szintre emelő digitális megoldást.

Négy kategóriában lehet nevezni: innovatív települési környezet, fenntartható épített és természeti környezet, innovatív társadalmi és közösségi jólét, valamint innovatív gazdasági ökoszisztéma. Utóbbi főleg a helyi vállalkozásokat érinti. A pályázat augusztus 30-án zárul, és egy független szakmai zsűri értékeli a beérkezett munkákat.

Az elmúlt 6-8 évben Magyarországon rengeteg digitális fejlesztés született, köztük a levegő szennyezettségét mérő okosmegoldások is. Nem feltétlenül kell azonban teljesen új vívmánnyal nevezni, az is járható út, hogy egy már meglévő megoldás digitalizált továbbfejlesztésével indul egy önkormányzat – mondta Balla Attila, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. technológiai és vállalkozásfejlesztési ügyvezető-helyettese a Trend FM-nek. Az interjú itt hallgatható meg.