Megújította frekvenciakészletét a Vodafone Magyarország

Kapcsolódó cikkek

Megújította frekvenciakészletét a Vodafone Magyarország

Megújította frekvenciakészletét a Vodafone Magyarország

közszolgáltatás

2 perc

A távközlési szolgáltató megújította már meglévő frekvenciáit a 900 MHz-es és 1800 MHz-es sávokban az NMHH által lebonyolított frekvenciaaukción, összesen 49,1 milliárd forint értékben. Az ismételten megszerzett frekvenciákat a Vodafone Magyarország a gyorsabb mobilinternethez és jobb hangminőség biztosításához szükséges kapacitásbővítésre fogja felhasználni.

A szolgáltató már eddig is rendelkezett frekvenciával a 900 MHz-es és 1800 MHz-es sávokban, így az NMHH által lebonyolított frekvenciaaukción a cél a már meglévő frekvenciák meghosszabbítása volt.

Ezáltal biztosítva a szolgáltatásfolytonosságot, hiszen az említett sávokban jelenleg is több millió eszköz kommunikál. Emellett az említett frekvenciák kulcsfontosságúak a Vodafone 4G kapacitásának további növeléséhez is.

A Vodafone Magyarország összesen 58 MHz-et szerzett az NMHH 2021. január 28-i árverésén:

900 MHz – 22,7 milliárd forint értékben 2x9 MHz: ez a frekvencia biztosítja a szolgáltató számára a 2G-n és jelenleg a 3G-n futó szolgáltatásokat. Az ismételten megszerzett frekvenciasávokat a Vodafone a jövőben a 4G/5G hálózat bővítésére fogja felhasználni, ezáltal gyorsabb mobilinternetet és jobb hangminőséget tud biztosítani az ügyfelek számára.

1800 MHz – 26,4 milliárd forint értékben 2x20 MHz: a megszerzett frekvenciákat a telekommunikációs szolgáltató teljes egészében az LTE kapacitás bővítésére fogja felhasználni az elkövetkező években.  

Ezek a frekvenciák 15 évre, 2037-ig szólnak, de fennáll további ötéves meghosszabbítás lehetősége is 2042-ig.

„Az elmúlt év rávilágított a telekommunikációs szektor nélkülözhetetlen szerepére: segítségével tudtunk kapcsolatban maradni szeretteinkkel, dolgozhattunk, tanulhattunk. Kulcsfontosságú számunkra, hogy mindezt a jövőben is zökkenőmentesen biztosíthassuk ügyfeleink számára, ehhez pedig folyamatosan fejlesztenünk kell hálózatainkat, szolgáltatásainkat. Az ismételten megszerzett frekvenciákkal biztosítani tudjuk az ügyfeleink által igénybe vett szolgáltatások folytonosságát, másrészt a kapacitásbővítések révén még gyorsabb internetet és jobb hangminőséget tudunk biztosítani” – nyilatkozta Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.