Mi gátolja a városok technológiai fejlődését?

Kapcsolódó cikkek

Mi gátolja a városok technológiai fejlődését?

Mi gátolja a városok technológiai fejlődését?

közszolgáltatás

2 perc

A cikk első részében áttekintettük, mitől lesz egy város intelligens. A folytatásban pedig megvizsgáljuk, mivel is jár a gyakorlatban mindez.

Sokan még mindig egyfajta futurisztikus látomásként tekintenek a smart city (okosváros) koncepciókra. Ugyanakkor a növekvő népesség, a nem megfelelő helyi közlekedési hálózat vagy a klímaváltozás is egyre több helyen okoz problémákat. Az innovatív technológia hasznosításához viszont nem elég csupán tech-es munkacsoportokat kialakítani, olyan megoldások kidolgozása szükséges, amelyek valóban megkönnyítik a lakosság és a helyi vállalkozások mindennapi életét.

Megtakarítási lehetőségek

Az ABI Research adatai szerint a kormányzatok akár 4,95 milliárd dollárt is spórolhatnának évente olyan egyszerű megoldásokkal, mint például az intelligens utcai lámpák és az energiatakarékos épületek.

A városlakókat tekintve pedig összesen akár 26,69 milliárd dollár is lehetne ez az összeg. Ezt főként intelligens közműhálózatok kialakításával és mérőórák bevezetésével lehetne elérni, hiszen ezek révén jelentősen csökkenne a fogyasztás.

Mi a helyzet napjainkban?

Az Ignite globális tanácsadói kezdeményezés gyakorlati keretbe kívánja foglalni az okosváros mozgalmat. Céljuk, hogy a városok a praktikus, könnyedén bevezethető technológiákra összpontosítsák erőfeszítéseiket.

George Burciaga, a vállalat vezérigazgatója elmondta, különféle partneri együttműködések keretében olyan gyakorlati megoldásokat dolgoznak ki, amelyek valóban mérhető eredményeket hoznak. Az átalakított infrastruktúra és a hatékonyabb helyi szolgáltatások révén pedig könnyebbé válhat a mindennapi élet.

A cég Los Angeles, Miami, Honolulu és a dél-karolinai Columbia polgármesterével is együtt dolgozik. A közös munka célja, hogy az önkormányzatok ne csupán alkalmazzák a modern technológiai megoldásokat, hanem az adott város saját szükségeleteihez igazítsák azokat. Azt is fontosnak tartják továbbá, hogy a lakók ne vesszenek el a bürokrácia útvesztőiben, hanem közvetlen információkhoz jussanak, és valóban javuljon az életminőségük.

Látványberuházások helyett...

A legtöbb esetben gondot okoz a tervek „eladhatósága”, hiszen nem egyszerű meggyőzni a döntéshozókat arról, hogy valóban kézzelfogható haszonnal jár az adott település „felokosítása”. Ráadásul a fejlesztések sokszor nem olyan látványosak, hogy tömegeket lehetne megmozgatni bevezetésük érdekében. Pedig például a tiszta energia és az oktatás minőségének javulása számon helyen nagyon is sokat számítana, csakhogy a „látványosabb” projekteket általában ezek elé helyezik.

Mindenképpen újra kellene tehát gondolni a prioritásokat, hiszen úgyis „el kell fogadnunk az elkerülhetetlent” – hangsúlyozta George Burciaga.

Forrás: