Miért válhatnak paranoiddá az okosvárosok?

Miért válhatnak paranoiddá az okosvárosok?

Miért válhatnak paranoiddá az okosvárosok?

közszolgáltatás

2 perc

Korábban csak a tudományos-fantasztikus regényekben találkozhattunk emberi érzelmeket mutató robotokkal. A szakértők most arra figyelmeztetnek, hogy az okosvárosok terjedésével létrejövő hatalmas mesterséges rendszerek saját „pszichológiai” problémákat hozhatnak létre.

A kérdéskört Marcelo Rinesi, a bostoni Institute for Ethics and Emerging Technologies (IEET) technológiai vezetője vetette fel. Véleménye szerint annak fényében, hogy az intelligens városok egyre inkább technológiai irányítóvá válnak, nem is az ott élőkkel, hanem inkább maguknak a városoknak a pszichológiai „jóllétével” kell foglalkozni. 

„Egyre inkább arra törekszünk, hogy érezni, gondolkodni és cselekedni képes településeket építsünk” – emelte ki a szakértő. Ugyan a rendszerek percepciói, gondolatai és tettei távolról sem hasonlítanak az emberekére, még csak nem is biológiaiak, ettől még ugyanolyan valóságosak lehetnek. Ezek a szisztémák tulajdonképpen egymással kapcsolatban nem álló folyamatok összessége, amelyek így csak részleges tudattal bírnak. Például a szenzorokból és biztonsági kamerákból érkező információ, ha egyáltalán továbbadódik, lassan halad egyik állományból a másikba.

A smart city intelligenciájának töredezettsége csak akkor változik meg, ha úgy látja, a település biztonságát valami fenyegeti. Biztonsági riasztás hatására az adatok és információk egy központi adatbázisban futnak össze, és ekkor teljes lesz az integráció. Ilyenkor minden szolgáltatás egy adott protokollnak megfelelően a biztonság megteremtését szolgálja. „Egy intelligens város ma csak autók és a terrorizmusveszély kontextusában érzékeli az embereket. Mintha minden gondolatunk a félelem körül forogna” – fogalmazott Marcelo Rinesi.

Élhetőbb települések

Ugyanakkor egy város többet is jelenthet annál, mint hogy tudjuk, melyik fontos ember lakik benne, és mi a teendő egy baleset, katasztrófa vagy terrortámadás esetén. Fontos azt is szem előtt tartani, hogy mi döntjük el, mi legyen az okosvárost vezérlő komplex gépek gondolkodásának középpontjában a biztonságon kívül.

„Rajtunk múlik a város 'pszichológiája' – hogy miként integrálja a percepcióit, mit gondol azokról, és hogy mit és miért tesz. Az okosrendszereket megtervezhetjük úgyis, hogy más területeket, így például az egészségügyet vagy az ott lakók életminőségét is számításba vegye” –  említett egy további példát a technológiai vezető.

Forrás: ReadWrite