Mit nyerünk az intelligens városokkal?

Mit nyerünk az intelligens városokkal?

Mit nyerünk az intelligens városokkal?

közszolgáltatás

2 perc

Az Urbanova okosváros kísérleti projekt az elemzéssel és tanácsadással foglalkozó Galluppal szövetkezik, hogy közösen keressenek valóban hasznos smart city fejlesztéseket.

A partnerség során a Gallup feladata lesz, hogy kvalitatív mélyinterjúkat készítsen a fő részvényesekkel, és az adatokat elemezve azonosítsa azokat a közösséget érintő prioritásokat, amelyeket a smart city projektek megszólíthatnak. Az Urbanova mindemellett a lakossági prioritásokat és a közösségnek gondot okozó témákat igyekszik azonosítani, hogy ezek segítségével hatékonyan összehangolja saját projektjeit a közegészségügyet, az infrastruktúrát, a gazdasági fejlődést, a kormányzást, a közlekedést vagy a szociális kérdéseket érintő problémákkal.

A smart city az urbanizáció jövője

Kim Zentz, az Urbanova projekt ügyvezetője szerint a városok növekedésével és adaptációjával párhuzamosan azok egyre inkább nethez kötötté válnak. Az emberek egymással és a lakhelyükkel is online veszik fel a kapcsolatot, a közösséget pedig a benne élők határozzák meg és irányítják.

A kezdeményezés célja, hogy a begyűjtött információkat felhasználva jobban megértse az embereket és eszközt adjon a kezükbe a városi lét kihívásainak megoldásához. Ezt szolgálja a Galluppal való együttműködés is – közösen azonosítják azokat a lakosságnak fontos kezdeményezéseket, amelyek növelik a szociális, a környezeti vagy a gazdasági rugalmasságot és méltányosságot, és végső soron olyan folyamatokat hoznak létre, amelyeket később más közösségek is fel tudnak használni.  

Más példákat is felsorolt a szakember, megemlítette például a közlekedési platformszolgáltató Kritek és a jelzőtáblákat és plakátokat gyártó Skyline Products együttműködését, amelyek a közlekedés fejlesztését szolgáló, felhőalapú okosváros-megoldást dolgoztak ki. 

A két cég megoldása egyaránt kínál hardvert és felhőalapú szoftvert, és a jelenlegi infrastruktúrára támaszkodik, nincs tehát szükség arra, hogy a városok áttervezzék vagy átalakítsák a meglévő infrastruktúrájukat. Az ilyen megoldások felkutatása mindenképpen megfizethetőbbé és így vonzóbbá teszi a smart city technológiák adaptálását.

Forrás: IoT Tech News