Mozgáselemző labor jött létre az Óbudai Egyetemen

Kapcsolódó cikkek

Mozgáselemző labor jött létre az Óbudai Egyetemen

Mozgáselemző labor jött létre az Óbudai Egyetem iRobottechnikai Központjában

közszolgáltatás

2 perc

Együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Egyetem és a Mollia Zrt. vezetése. A kooperáció alapvető célja, hogy elméleti és gyakorlati tudásbázisukat, kapcsolatrendszerüket együttesen mozgósítsák, és ezen keresztül a kiemelt képzési területeken az intézmény akadémiai tudását és a cég üzleti tapasztalatait ötvözve emeljék a magyarországi oktatás és kutatás színvonalát.

A Mollia Zrt. a karakteranimáció technológiájában hajt végre jelentős paradigmaváltást, amellyel forradalmasíthatja a játékipar és akár a filmipar megoldásait a mozgó emberi karakterek szintetikus előállítására.

Kiváló matematikusok, pszichológusok és sikeres üzletemberek összefogásával olyan öntanuló, MI-alapú (mesterséges intelligencia) mechanizmusokat fejlesztenek, amelyek a fizikai környezet és a mozgó karakter dinamikai viszonyait figyelembe véve automatikusan képesek életszerű interaktív mozgást generálni.

Az Óbudai Egyetemmel együttműködésben a partnervállalkozás finanszírozásával egy korszerű mozgáselemző laboratórium jött létre, amely a Bejczy Antal iRobottechnikai Központban kapott helyet.

A robotközpont kutatói és mérnökei részt vesznek a rendszer üzemeltetésében, illetve a laboratórium lehetőségeit a saját robotikai kutatásaikban is kiaknázhatják. Közös cél, hogy a humán karakterek élethű mozgatása mellett a kutatók a robotok irányításában is bevethetővé tegyék a technológiát.

Az együttműködési megállapodás egy mérföldkő, amely az Óbudai Egyetem – Egyetemi Kutató és Innovációs Központjával (EKIK) korábban megkezdett érdemi munka elmélyítését szolgálja.

Kovács Levente rektor a megállapodás aláírásakor hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia intézményük egyik kiemelt kutatási területe. Úgy fogalmazott, hogy az együttműködés sok tudományos elmét, mérnököktől kezdve matematikusokon át számos szakembert mozgat meg. A cél, hogy mindez a tudás innovatív megoldásokban hasznosuljon. Számos lehetőség nyílik a többi között a kutatás-fejlesztés és a fiatal tehetségek felkutatása terén.

Siba Ignác, a Mollia Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az együttműködés és a közös projekt már több mint egy évvel ezelőtt megkezdődött. A közös munka során fény derült arra is, hogy a cég fejlesztéseit hogyan lehet ipari környezetben megvalósítani.

A társaság vezetésének hosszú távú célja, hogy az Óbudai Egyetemmel együttműködve eddig nem létező fejlesztéseket valósítsanak meg. Ebben a hallgatók részvételére, munkájára is számítanak, ezzel is segítve a személyes fejlődésüket.

Az együttműködési megállapodást Kovács Levente rektor, Ormándi Gabriella kancellár és Siba Ignác, a Mollia vezérigazgatója látta el kézjegyével. Az eseményen részt vett még: Galambos Péter, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) főigazgatója és Sohajda Júlia, a Vespucci Partners Managing Partnere.