Lejárt a brit drónok regisztrációjának határideje

Kapcsolódó cikkek

Lejárt a brit drónok regisztrációjának határideje

Bekeményített a brit kormány: lejárt a drónok regisztrációjának határideje

közszolgáltatás

2 perc

A brit drónpilótáknak november végéig volt lehetőségük, hogy bejelentsék gépüket a Polgári Repülési Hatóságnál (Civil Aviation Authority, CAA). Ezt követően illegális reptetésnek minősül, ha regisztráció nélkül száll fel a drónjuk, és 1000 fontos büntetéssel néznek szembe.

A 250 grammnál nehezebb repülő eszközöket online lehet bejelenteni. Ezeket kizárólag 18 éven felüli személy működtetheti, és mindezért évi 9 fontot kell fizetnie. A gépmadarak reptetéséből ugyanakkor a fiatalabbak sincsenek kizárva. A 13 év felettiek is irányíthatják a már felnőtt által bejelentett eszközt, de ehhez nekik is regisztrálniuk kell a CAA oldalán, és ki kell tölteniük egy 20 kérdésből álló tesztet. A hatóság adatai szerint az ország mintegy 130 ezer drónhasználója közül november végéig csak nagyjából 50 ezer regisztrált.

Nem véletlen a szigorítás, hiszen a pilóta nélküli légi járművek rendszeresen okoznak zavart a repülők által használt területek körül. Tavaly decemberben például a gatwicki reptéren feltűnt drónok okoztak felfordulást a karácsonyi forgalomban. Mintegy ezer járat törlésére vagy átirányítására volt szükség, a rend helyreállítása másfél napot vett igénybe.

Igazából a technológiai fejlődés segíthet

Simon Smith, a kenti Phantom drónpilóta iskola oktatója szerint bár az új szabályozás valóban biztonságosabbá teheti a légteret, az igazi megoldáshoz a technológia fejlődésére is szükség van. A világ legnagyobb dróngyártójának, a kínai DJI-nak nemrég bemutatott okostelefonos alkalmazása például lehetővé teszi, hogy bárki beazonosíthassa a közelben repülő eszközöket és lokalizálhassa azok pilótáját. A drónok pedig előbb-utóbb maguk is közvetítik, hol járnak, ki irányítja őket és hol tartózkodik az irányító – teszi hozzá Smith, aki a helyzet rendeződésében bízik. Szerinte ahhoz, hogy a légteret mindenki biztonságosan használhassa, tudni kell, ki hol tartózkodik éppen.

A be nem jelentett, illegálisan vagy gondatlanul működtetett robotrepülők pilótái ellen – a pénzbüntetésben kívül – a rendőrség büntetőeljárást is indíthat. A drónok törvényes használatának ellenőrzéséért felelős szervezet vezetője, Lucy D’Orsi szerint már megszülettek a lakosság védelmét szolgáló tervek. Az érintett szervek aktívan keresik, kivizsgálnak és megbüntetnek bárkit, aki illegálisan, másokra veszélyt jelentő módon használja gépét – tette hozzá a rendőrségi biztoshelyettes.

A John Lewis brit kereskedőcég ezzel kapcsolatban októberben jelentette be, hogy májusban beszüntette üzleteiben a drónok forgalmazását, attól tartottak, hogy azokat a vevők esetleg nem megfelelő módon használják.

Forrás:

BBC