NFC-technológiával a tiszta ivóvízért

Kapcsolódó cikkek

NFC-technológiával a tiszta ivóvízért

NFC-technológiával a tiszta ivóvízért

közszolgáltatás

2 perc

A The Water Project nonprofit szervezet adatai szerint világszerte 783 millió ember, azaz a Föld lakosságának egykilencede nem jut tiszta és biztonságos vízhez.

A probléma kezelése érdekében a világ számos pontján jött már létre a vízellátást biztosítani hivatott rendszer, megfelelő karbantartási megoldás hiányában azonban ezek 65%-ának működése már az első két évben leáll. Az eWater fenntartható vízforrásokat biztosító vállalat szerint az IoT-alapú megoldások nagyban hozzájárulhatnak a helyzet megváltoztatásához. A cég olyan intelligens vízellátó rendszereket fejleszt, amelyek megfizethetők és hosszú ideig üzemelhetnek.

A szolgáltatás úgy működik, hogy a felhasználók egy meghatározott díj előre fizetése ellenében juthatnak hozzá a tiszta vízhez. Az NFC (kis hatótávolságú kommunikáció) és az IoT (Dolgok Internete) technológiák kombinációjának köszönhetően a rendszer tiszta és olcsó ivóvizet kínál a nap 24 órájában.

Az NFC (Near Field Communication) lényege, hogy az okostelefonok és egyéb eszközök közötti rádiós kommunikáció a készülékek egymáshoz érintésével vagy egymáshoz nagyon közel helyezésével jön létre. Egyre gyakrabban alkalmazzák ezt a módszert mobilfizetéseknél is, mivel így egyszerűen, gyorsan és biztonságon bonyolítható le az adott fizetési művelet.

A közelmúltban a nyugat-afrikai Gambiában telepítettek egy eWater okoscsapot, amely egy IoT-csomóponton keresztül csatlakozik a globális kommunikációs hálózathoz. A felhasználók a céggel partnerségben álló kereskedőktől vagy az eWater applikáción keresztül, mobilfizetéssel töltik fel saját NFC-címkéjüket (tag), amelyet aztán később a csaphoz érintve hozzájutnak az innivalóhoz. A tag-ek egyébként távolról, például adományként is feltölthetők. A forgalmat felhőalapú megoldás figyeli folyamatosan, így nagyon hamar kiderülnek az esetleges meghibásodások, amelyeknél a helyi karbantartók azonnal közbe tudnak avatkozni.

A társaság számításai szerint a vízdíj 80 százaléka a rendszer napi szintű működését és karbantartását fedezi. A szisztéma jól átlátható, transzparens módon működik. Az eWater azt tervezi, hogy a fenti bevételek felhasználásával a jövőben a vízellátó hálózatot a kivételi helyektől távolabb fekvő településekre is kiterjeszti.

Forrás: