Nyereségek és kockázatok: mire figyeljünk az okosvárosokban? Már nemcsak a telefonok okosak, hanem intelligens az autó, a frizsider, nem beszélve az okosgyártásról, az intelligens egészségügyről vagy logisztikáról, és folytathatnánk a sort. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2908/articles/20170620151342/okosvaros-ternyeres.jpg

Nyereségek és kockázatok: mire figyeljünk az okosvárosokban?

2017. június 20. 20:40
3'
Az emberiség története során az intelligencia mindig nagy fontossággal bírt,de lehet, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítunk a szónak? Már nemcsak a telefonok okosak, megjelent a Dolgok Internete, és okos az autó, a frizsider, a különböző készülékek, nem beszélve az okosgyártásról, az intelligens egészségügyről vagy logisztikáról, és folytathatnánk a sort, a lista kimeríthetetlen.

2014-ben, az ENSZ felmérése szerint, a Föld lakosságának 54%-a élt városi környezetben, 2050-re pedig ez az arány elérheti a 66%-ot. Mivel a városok profitálhatnak a legtöbbet abból, ha lakosaik, készülékeik, rendszereik összekapcsolódnak, el lehet képzelni, hogy mekkora fejlődés előtt állunk. Csak néhány terület, ahol a városok "okosodhatnak":

De vajon érdemes-e mindent egységesíteni? 

Az okosvárost nem az autók és az össze-vissza röpködő drónok határozzák meg; sokkal inkább az, hogyan oldja meg a különböző problémákat, amelyek minden városban mások lehetnek. A kulturális eltérések mellett nem mindegy, hogy az adott település földrajzilag hol fekszik, milyen a gazdasági helyzete, de a különböző környezeti hatások is befolyásolják, hogy milyen területekre kell koncentrálni a tervezésnél. 

A legfontosabb pedig, hogy ezek a tényezők hogyan kapcsolódnak egymáshoz, hogyan válnak egy ökoszisztémává, és ahogy a különböző rendszerek összeállnak, úgy válik az életünk is egyre okosabbá és egyre jobban szervezettebbé. Talán az egyik legnehezebb tényező a minden városra érvényes szabványok kialakítása lesz. A települések akár megvárhatják, míg egy szabvány győztesként kiemelkedik a többi közül, de érdemesebb inkább egymással együttműködni képes rendszereket keresni – akár hasonlókat, mint a már létező ISO (Nemzetközi Szabványügyi Hivatal), a brit BSI vagy az amerikai ANSI által kidolgozott módszerek.

Lehet, hogy figyelnek minket?

Ne legyen Big Brother a Big Datából!

Az egységes szabályok és előírások kidolgozása azonban még várat magára. Ha például nem értünk egyet a Facebook vagy a Google szolgáltatási feltételeivel, akkor mellőzhetjük a cégek szolgáltatásait vagy tilthatjuk az adatainkhoz való hozzáférést. Mindez persze nem éppen egyszerű a mai internet-uralta világban, de a kormányzatokkal szemben viszont még nehezebb a helyzet.

Az IoT Tech News összefoglalója szerint az egyik elméleti megoldás az lehet, hogy az összes, előre nem látható eseményre is fel kell készülünk, valamint minden területnek átláthatóan, kiskapuk nélkül kellene működnie. Az is ki kellene kötni, hogy a hivatalos szervek nem kereskedhetnek az állampolgárok adataival, és a kutatásokhoz, vizsgálatokhoz csak anonimizált információkat használhatnak.

Természetesen azt is át kell gondolni, hogy mi történjen az összegyűjtött adatokkal, milyen stratégia alapján lehet azokat felhasználni? Már az 1998-as Közellenségben is ijesztő volt látni, ahogy egy NSA-hivatalnok az emberek után kémkedik – ez a jelenet ma az okostelefonok világában, sokkal rémisztőbb lenne.

A cikket hamarosan folytatjuk.

A figyelmébe ajánljuk:

Mi a probléma a városi okoslakásokkal?

Habár a különféle intelligens otthoni megoldások legtöbbször megkönnyítik az ott lakók életét, egy társasházban viszont nem biztos, hogy lehetséges a használatuk.

Eljött az okosvárosok kora

A gyorsuló urbanizáció számos kérdést vet fel azzal kapcsolatban, hogyan maradhatnak a jövő városai élhetőek és működőképesek. Egy lehetséges megoldás a smart city, azaz olyan digitális rendszerek bevezetése, amelyek komplex problémákra egyszerűen használható megoldásokat kínálnak a városlakóknak.

Előrelátó tervezés védheti meg a városokat

Az intelligens rendszerek számos területen segíthetnek a városoknak, ha viszont telepítéskor nem figyelnek a megfelelő biztonsági óvintézkedésekre, könnyen hackertámadás áldozatává válhat az egész hálózat.
Olvasson még a témában:

A smart city az urbanizáció jövője

Az intelligens települések már egyre kevésbé tűnnek fiktív elgondolásnak, ehelyett sokkal inkább gyakorlatilag is megvalósítható fejlesztéssé váltak. Vajon hogyan készülhet a városi lakosság az átalakulásra?

Smart city: így nyerhetnek a városok

Az idő előrehaladtával és a technológia folyamatos fejlődésével együtt otthonunk, településünk egyre fejlettebb és az optimista várakozások szerint egyre élhetőbb lehet.