Okos jövő elé néznek az egyetemi kampuszok is

Kapcsolódó cikkek

Okos jövő elé néznek az egyetemi kampuszok is

Okos jövő elé néznek az egyetemi kampuszok is

közszolgáltatás

3 perc

A közműszolgáltatások automatizált monitorozásán túl az intelligens épületüzemeltetés és a hálózatba kapcsolt szállítóflották is előnyöket biztosítanak az egyetemi hallgatók, dolgozók és kutatók számára – az Egyesült Államokban.

Az akadémia évszázados hagyományai miatt sok emberben él az a kép az egyetemekről, hogy merev, változásra képtelen intézmények. Az innovációk szempontjából viszont például a tengerentúlon ennek épp az ellenkezője igaz, és a Dolgok Internete (IoT, Internete of Things) is segíthet ezt bizonyítani.

Az elmúlt hónapokban egyre több olyan jóslat jelent meg a technológiai hírportálokon, melyek szerint a felsőoktatás lehet az okostechnológiák egyik új tesztterepe. A hallgatók egyre több kütyüje lóg az interneten, a különféle viselhető kiegészítőket pedig már a pedagógusok is felfedezték maguknak, és akár ezekkel is színesebbé, hatékonyabbá tehetik az oktatást.

Ugyan az IoT aktív felhasználása érdekes és látványosan növekvő terület, nem szabad elfelejtkezni a háttérben történő változásokról sem. A legnagyobb fejlődést a kampuszok olyan alapvető, de nélkülözhetetlen folyamataiban kell keresni, mint például a parkolás, a közlekedés, az épületmenedzsment vagy a közművek.

Egyenletesebb kihasználtság az egész intézményben

Az IoT-rendszer érzékelőinek segítségével a karbantartók folyamatosan figyelhetik az egyetemek közlekedési flottájának pontos helyzetét, valamint azt is, mikor van szükség karbantartásra. Emellett hasonló infrastrukturális fejlesztésekkel az épületeket is el lehetne látni, így nyomon követhetővé válna az is, mennyire kihasználtak az egyes épületek, útvonalak, mely alapján optimalizálni lehetne a tanári kar munkáját, de a fenntartási költségeken is sokat lehetne spórolni.

IoT-vel spórolhat a közműszámlákon

Jó példa az ilyen megoldásokra a pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem. Itt az épületeket már rég ellátták szenzorokkal, amelyek a világítástól kezdve az áramhasználaton át a biztonságig mindenféle paramétert képesek mérni. Ami hiányzott, az egy átfogó rendszer, mely az összes begyűjtött adatot központilag gyűjti és elemzi.

Az intézmény ezért az IBM-et bízta meg egy ilyen szolgáltatás kiépítésével. Az új hálózat működése azért egyedi, mert már nemcsak arról küld riasztást, ha egy terem például feleslegesen túl van fűtve, hanem tanácsokat is ad a karbantartóknak, hogy miként lehetne a problémát a továbbiakban elkerülni. Mindezt a felhőalapú adatelemzés teszi lehetővé, mely sokkal nagyobb számítási potenciált biztosít, mint egy helyileg telepített szerverpark.

A java még hátravan

Habár a Carnegie Mellon rendszere mellett egyelőre eltörpülnek más egyetemek kisebb léptékű kísérleti fejlesztései, valószínűsíthető hogy az okosinfrastruktúrához köthető beruházások egyre gyorsabban terjednek a közeljövőben. Ezek segítségével a felsőoktatási intézmények a környezetvédelmi előírásokat is egyszerűbben betarthatják az értelemszerű anyagi megtakarításokon túl.

A jövőben a kampuszokon a hallgatók ugyanúgy a klasszikus irodalmat tanulják majd, az akadémia merev szabályai szerint írják majd a tanulmányaikat, de például az Egyesült Államokban feltételezhető, hogy mindezt egy innovatív, a technológia által optimalizált és kényelmessé tett környezetben teszik majd.

Forrás: EdTech