Okosabbá teszi a maláj fővárost az Alibaba

Kapcsolódó cikkek

Okosabbá teszi a maláj fővárost az Alibaba

Okosabbá teszi a maláj fővárost az Alibaba

közszolgáltatás

2 perc

A világ legnagyobb online kiskereskedő cégének City Brain nevű szolgáltatása a Big Datát és a mesterséges intelligencia ötvözi a felhőalapú infrastruktúrában. A rendszer elsődleges feladata a városok üzemeltetésének optimalizálása.

Az okosvárosi fejlesztés egyik előfeltétele az volt, hogy megszülessen az egyezség Kuala Lumpur önkormányzatával, amelyet sikeresen tető alá hoztak nemrégen. A tervek szerint az innovatív szolgáltatás nemcsak a főváros működtetésében és modernizációjában segíti majd a maláj kormányt, hanem idővel az ország egyéb területein is igénybe vennék a városok korszerűsítéséhez. 

Bevett megoldás

A smart city az urbanizáció jövője

A City Braint elsőként a kínai Hangcsou alkalmazta két évvel ezelőtt, ami nem meglepő, hiszen a városban található az Alibaba legnagyobb irodája. Bár a folyamatok és a működés optimalizálása egy nehezen behatárolható célkitűzés, de lényegében arról van szó, hogy a szolgáltatás begyűjt mindenféle adatot – beleértve a videókat, a közösségi médiára kikerülő vagy akár a közlekedési információkat –, majd pedig a feldolgozásuk révén segíti a napi feladatok hatékonyabb ellátását. 

Tavaly augusztusban az Alibaba ugyan egyezséget kötött arról, hogy még az előző év végéig Makaóban is beüzemeli a felhőalapú szolgáltatását, de az biztos, hogy a mostani maláj bevezetés jelenti az igazi mérföldkövet a Kína határain túli terjeszkedésben. 

Intelligens vezérlés a város számára

A tervek szerint kezdetben a rendszert a közlekedés területén alkalmaznák. Az okosfejlesztés kiegészítené a város áttervezésének támogatását vagy a balesetekre és más vészhelyzetekre történő gyors reagálást – például az optimális útvonal kiszámításával. Az Alibaba azt is kilátásba helyezte, hogy idővel a szolgáltatását igyekszik további területekre is kibővíteni, hogy a vállalatok, startupok, vállalkozók és a kutatóközpontok is profitálhassanak belőle. 

A kínai óriáscég komoly összegeket fordított mind a felhőalapú iparágára, mind a mesterséges intelligenciára épülő fejlesztésekre. A vállalatcsoport tavaly például ígéretet tett arra, hogy körülbelül 15 milliárd dollárt fordít egy globális innovációs program beindítására, amelynek fókuszában a csúcstechnológiák állnak majd. Az Alibaba szoros együttműködést szeretne kialakítani a DAMO Akadémiával is – a betűszó a discovery, adventure, momentum és outlook szavak kezdőbetűiből áll össze. A közös munka elsődleges célja a többi közt a Dolgok Internetének, a pénzügyi technológiáknak és az ember-gép közötti interakciónak a kutatása lesz.  

Forrás: TechCrunch