Okosan áramlik az energia az otthonokba

Okosan áramlik az energia az otthonokba

Okosan áramlik az energia az otthonokba

közszolgáltatás

2 perc

Az intelligens áramhálózatok és az okos mérőórák lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy csúcsidőn kívül, a legalacsonyabb költségek mellett vegyék igénybe az energiahálózatot.

Az áramhálózatokat úgy tervezték meg, hogy a fogyasztókat a szükségleteiknek megfelelően lássa el energiával, és finoman egyensúlyban tartsa a keresletet és a kínálatot; ez pedig komoly kihívást jelent, tekintve, hogy az igények időről időre változnak, az időjárás, illetve az évszakok függvényében. A kánikula, továbbá a hóviharok – sőt, akár az Oscar-díj átadásának közvetítése – egyaránt nyomás alá helyezik az elöregedett infrastruktúrát. Hogy ki lehessen elégíteni a fogyasztók hirtelen megugró energia-fogyasztását, emiatt a tartalék erőműveknek és a dízel generátoroknak folyton készen kell állniuk, hogy szükség esetén biztosítsák az áramellátást. Ez azonban nem túlzottan hatékony megoldás.

Az intelligens hálózat csak a jéghegy csúcsa >>Az úgynevezett intelligens energiahálózat létrehozásának koncepciója rendkívül egyszerű; az energiaárakat a kereslet alapján határozzák meg, ezt az információt pedig azonnal továbbítják a háztartásokban lévő okosmérőkre, a hőszabályzókra és az otthoni készülékekre. Ennek köszönhetően a lakók csúcsidőn kívül vehetik igénybe az áramszolgáltatást, amikor a legalacsonyabbak a tarifák. Ez a rendszer – legalábbis elméletben – lehetővé teszi, hogy sokkal kisebb arányban forduljon elő áramszünet, vagy részleges áramkimaradás.

Az első kísérleti programok – főként Olaszországban és az amerikai Texasban – bebizonyították, hogy a teória a valóságban is működik. Az Egyesült Államok nem hivatalosan 2030-at tűzte ki annak határidejéül, hogy az okos áramhálózat legtöbb elemét telepítse az országban. Az Ontarióban lévő Hydro One az egyike annak a rengeteg regionális közműszolgáltatónak, amely azon fáradozik, hogy intelligens megoldásokkal vértezze fel a hálózatát. A fejlesztések csak 2025-ben lesznek élesben is használatban, bár a vállalkozás már számtalan régi mérőórát cserélt le okos eszközökre.

A készülékek jelenleg pusztán továbbítják a napszaknak megfelelő fogyasztási adatokat a közműszolgáltató vállalatnak. A mérőórák azonban a jövőben arra is alkalmasak lesznek, hogy információt kapjanak az áramtarifákról, illetve arról, hogy az energiahálózat egy adott pillanatban mennyire van leterhelve, és ennek megfelelően léphetnek működésbe.

Okosvízórák lepik el az új-mexikói piacot >>A táv-, és a csővezetékek szintén csúcstechnológiájú fejlesztéseken esnek majd át. A vezetékekben elhelyezett szenzorok által összegyűjtött adatokat elemezve a közműszolgáltató vállalkozások kiszűrhetik és izolálhatják a meghibásodásokat, és időben gondoskodhatnak a javításról. A piacon jelenleg is elérhető prediktív szoftverek pedig előre jelzik azt, hogy melyik fa dőlhet ki, és rongálhatja meg a vezetékeket. A hálózati eszközöket gyártó Cisco például olyan csővezetékeket épít, amelyeket érzékeny rostszálakkal láttak el, ezek pedig azonnal érzékelik az esetleges szivárgásokat és riasztják a közműszolgáltató vállalat központját. 

A már régóta használatban lévő csővezetékek esetében a General Electric olyan szoftvert fejlesztett ki, amelyik összeveti a szeizmikus adatokat, a népsűrűséget, a földrajzi elhelyezkedést, illetve a közelben lévő kórházak és iskolák számát, hogy a szolgáltatók valamennyi információ függvényében határozhassák meg a karbantartási munkálatok időpontját. Eközben a szélerőművek is sokat nyernek a Dolgok Internetére épülő technológiákkal. Szintén a GE olyan turbinákat épített, amelyek érzékelik a közelgő szélrohamokat, és ennek megfelelően változtatják a lapátok dőlésszögét, hogy megóvják őket a károsodásoktól, és meghosszabbítsák az élettartamukat.

Ha kíváncsi a részletekre, olvassa el korábbi cikkeinket is!

Komoly kihívások elé néz még a Dolgok Internete >>

Így lopózik be az otthonokba és irodákba az IoT >>

Egyik napról a másikra újulnak meg a gyárak >>

Bevetették magukat az autóipari nagyágyúk >>

Okosvárosok a jövő országútján >>

Repülőkön és vasúton is tarol a Dolgok Internete >>

Egészség és hosszú élet a szenzorok jóvoltából >>

Forrás: The Globe and Mail