Okosan mérik Londonban a zöldterületek kihasználtságát

Kapcsolódó cikkek

Sorozat további cikkei

Okosan mérik Londonban a zöldterületek kihasználtságát

Okosan mérik Londonban a zöldterületek kihasználtságát

közszolgáltatás

2 perc

Két dél-londoni kísérleti projektnél is IoT-technológiát vesznek igénybe a helyi zöldfelületek használatának felülvizsgálatára.

Az Innovate UK által finanszírozott két kísérleti projekt egyikének keretében szenzorokat telepítenek a parkokba és a szabadidős központokba, a másiknál pedig – biztonsági okokból – egy használaton kívüli épületbe.

A projektek összértéke meghaladja a 160.000 fontot, a szenzorokat a londoni Sutton kerület parkjainak és rekreációs helyeinek hozzáférési pontjain, valamint egy, a Cambridge Road Estate-en található régi lakóépületben helyezik el. A kapcsolódó szoftvert az IoT-megoldásokat nyújtó North a Daizy-vel közösen fejlesztette ki.

Az érintett területek között szerepel a Manor Park, a Cheam Park és a Carshalton Park is. A cél annak vizsgálata, hogy a helyi közösség kihasználja-e a helyi zöldterületekben rejlő lehetőségeket, szükség van-e beruházásokra, valamint, hogy a járvány megváltoztatta-e a helyi parkhasználati szokásokat.

A Sutton Council szorosan együttműködik a North céggel, hogy felülvizsgálja a parkok környékén található 30 legfontosabb látnivaló, köztük a belépési pontok és a parkon belüli játszóterekhez való hozzáférés adatait, és betekintést nyerhessen abba, hogy a zöldterületek megfelelnek-e a helyi közösség igényeinek.

„Sutton parkjai sok lakó javára váltak ezekben a nehéz időkben és ezt továbbra is szeretnénk fenntartani. Örömömre szolgál, hogy kipróbálhatjuk az okos technológiát, hogy a parkok és létesítmények a lehető legtisztábbak és legbiztonságosabbak legyenek ” – mondta el Manuel Abellan tanácsos, a Sutton Council környezetvédelmi és fenntartható közlekedési bizottságának elnöke. Hozzátéve, hogy a látogatók számának pontos ismeretében ehhez mérten tudnak majd cselekedni.

Mideközben Kingstonban egy régi lakóépületben zajlanak a munkálatok a bontás előkészítésére. A tanács jelentései szerint elengedhetetlen, hogy az egészségügyi és biztonsági előírások betartása érdekében az épület üres maradjon.  

Így a másik kísérleti projekt keretében a szenzorokat 130 korábbi lakóingatlanba telepítik majd. Ennek révén a központi rendszerek információt kapnak az épületen belüli mozgásról, hogy elkerülhető legyen az esetleges vandalizmus.

„Ezek a projektek kiválóan példázzák, hogyan lehet az intelligens technológiát felhasználni a közösségek átalakítására” – hangsúlyozta Mark Lowe, a North üzletfejlesztési igazgatója.