Okosmegoldások a fenntartható városfejlesztésben

Kapcsolódó cikkek

Okosmegoldások a fenntartható városfejlesztésben

Okosmegoldások a fenntartható városfejlesztésben

közszolgáltatás

2 perc

Az urbanizáció komoly feladatok elé állítja a városokat világszerte és Magyarországon is, a fejlesztésekben egyre fontosabb szerep jut a technológiai megoldásoknak.

Egyre több az okos dolog körülöttünk – okosóra, okostelefon, okosotthon. Akkor miért ne lehetne okos a szűkebb vagy tágabb környezetünk, ahol élünk? Erre is keresték a választ a miskolci Smart City konferencia résztvevői.

A Miskolci Egyetem kiemelt feladatként kezeli, és kutatásokkal, fejlesztésekkel támogatja az urbanizáció kihívásainak kezelését, valamint a Smart-elvek mentén az energiahatékonyságot és a környezettudatosságot – hangsúlyozta a felsőoktatási intézmény kancellárja. Deák Csaba megemlítette, hogy a Gazdaságtudományi Karon vizsgálják a városiasodás gazdasági-társadalmi vetületeit. A nemrégiben alapított Elektronikai és Informatikai Kutató Intézet pedig első projektjeként olyan új megoldásokat kutat az építészet területén, amelyek környezettudatosak és energiahatékonyak.

A lassan két évtizede létező URBACT program célja a fenntartható városfejlesztés új módszereinek összegyűjtése, terjesztése és népszerűsítése.

Ebben az európai területi együttműködési programban, amelynek Miskolc is a tagja, a résztvevők arra készítik fel az adott településeket, hogy „okosak” legyenek. Ennek jegyében kidolgoznak egy-egy problématerületet, majd a tapasztalataikat megosztják egymás között.

Geotermikus energia, biomassza fűtőmű, okosmérők, Zöld Nyíl projekt és gázzal hajtott buszflotta, wifi a járművökön, LED-falak – a felsorolást még sokáig lehetne folytatni. Ezek azok az okosfejlesztések, amelyek részben vagy már teljesen megvalósultak Miskolcon. Horánszky Árpád, a SmartImpact projekt helyi vezetője, városfejlesztési referens leszögezte: a település akciótervében szerepel a többi között az intelligens forgalomirányítás, az elektronikus jegyrendszer megvalósítása, elektromos töltők telepítése, az árvízvédelem, a levegő tisztaságának védelme és az okoskamerarendszer kiépítése is.

Alanus von Radecki, a németországi Fraunhofer Intézet szakértője a konferencián kiemelte: véleménye szerint az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy miként lehet bevezetni és hatékonyabbá tenni a mindennapokban a már rendelkezésre álló okosmegoldásokat. Ezek között megemlítette az elektromos autók elterjedését, az egymással, a tulajdonossal vagy az autóval is „kommunikáló” okosházakat, amelyek több energiát termelnek, mint amennyit fogyasztanak, vagy a már most is rendkívül elterjedt online vásárlásban rejlő további lehetőségeket.