Okosnegyed lesz a Városligetből

Kapcsolódó cikkek

Okosnegyed lesz a Városligetből

Okosnegyed lesz a Városligetből

közszolgáltatás

2 perc

Magyarország egyik első okosvárosrésze jön létre 2023-ra a Liget Budapest Projekt Smart Liget koncepciójának köszönhetően. Az Európában is egyedülálló megoldásoknak köszönhetően a városrész a főváros egyik legkörnyezetbarátabb, zéró emissziós helye lesz – mondta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A jövő Városligetének okos infokommunikációs fejlesztései, a különleges megoldások energiatakarékos és gazdaságos üzemeltetést tesznek lehetővé, így jelentősen mérséklődik a ligeti épületek energiafelhasználása, csökken az intézmények ökológiai lábnyoma – tette hozzá.

A hatékonyság növelése érdekében egységes és integrált épületgépészeti-automatikai, biztonsági és felügyeleti rendszereket alakítottak ki, így az épületek automatikusan mindig csak annyi energiát használnak fel, amennyi az éppen bent tartózkodó látogatók kiszolgálásához szükséges.

A Smart Liget rendszerének újdonságait az Emobility Forum 2019 című országos konferencián ismertetik szeptember 18-án és 19-én. A tervezés során a többi között a bécsi okosváros-fejlesztéseket vették alapul – ismertette a vezérigazgató.

A megújuló Városliget összes szolgáltatása – legyen az sporthoz, kultúrához, pihenéshez vagy közlekedéshez kapcsolódó – egy okostelefonos alkalmazáson, vagy a Liget honlapján megismerhető, gyorsan, kényelmesen és személyre szabhatóan igénybe vehető – idézte az MTI összefoglalóját a Trend FM.

Gyorgyevics Benedek példaként említette, hogy az egész Ligetet lefedő wifi-hálózatot hoznak létre, az alaprendszerhez könnyedén kapcsolódhat a Google Maps, a Waze vagy a Bubi, így az autóval érkezők online tudnak majd tájékozódni a szabad parkolóhelyekről, és az ezekhez vezető útvonalról. Az elektromos autók számára pedig az új mélygarázsokban számos töltőállomást létesítenek.

A smart rendszer támogatja az akadálymentességet is, például a vakok és gyengénlátók közlekedését, eligazodását is segíti. „Ez kiemelten fontos, hiszen a Városliget környezetében számos, a látássérülteket segítő intézmény található" – mondta a cégvezető.