Okostechnológia védi a veszélyeztetett fajokat

Okostechnológia védi a veszélyeztetett fajokat

Okostechnológia védi a veszélyeztetett fajokat

közszolgáltatás

2 perc

A Dimension Data indiai veszélyeztetett fajok, így például ázsiai oroszlánok és bengáli tigrisek megfigyelését vállalta a legmodernebb eszközökkel.

A johannesburgi székhelyű cég az állatok védelmére szolgáló rezervátumok határait figyeli meg biometrikus eszközökkel, térfigyelő kamerákkal, drónokkal, szenzorokkal és más innovatív készülékekkel. Az adatokat közvetlenül az informatikai felhőben gyűjtik össze, így a szükséges elemzések gyorsan és könnyedén elvégezhetők.

A megoldás jócskán különbözik a „hagyományosnak” mondható technológiai módszerektől, amelyeknél általában az állatokra erősítenek egy eszközt, ahelyett, hogy az orvvadászokat figyelnék meg.

A fehér rinocéroszok esetén például korábban kíméletesnek semmiképpen sem nevezhető megoldást alkalmaztak, inkább letörték vagy befestették az állatok szarvát, hogy kevésbé tegyék azokat vonzóvá a bűnözők számára.

A drónok is besegítenek a madarak megfigyelésébe

Egy tesztprogram keretében a Dimension Data a Ciscóval közösen 50 ezer hektárnyi területen élő vadállományt figyelt meg Dél-Afrikában, elsődleges céljuk a fehér rinocéroszok megóvása volt.

Jason Goodal, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy a telepített szenzoroknak köszönhetően gyakorlatilag minden szokatlan mozgás észlelhető, így szükség esetén azonnal be lehet avatkozni.

A tigrisek védelme szintén kiemelt nemzetközi feladat, hiszen kilenc alfajukból három teljesen eltűnt az elmúlt 80 év folyamán. Ebben az esetben is azt a Dél-Afrikában már bevált módszereket alkalmazza a cég, melynek köszönhetően az ottani, 15 hónapon át tartó projekt végére 96%-kal csökkent a fehér rinocéroszok orvvadászata.

Forrás: The Economic Times