Okosvárost épít a Google

Kapcsolódó cikkek

Okosvárost épít a Google

Okosvárost épít a Google

közszolgáltatás

1 perc

Az óriáscég terveiről már 2017-ben is lehetett hallani, bár részletekre akkor még nem derült fény. Mostanra azonban már többet lehet tudni arról, hogyan fog kinézni – és leginkább működni – a település.

A projekt mögött technikailag az Alphabetnek, a Google anyacégének egyik csoportja áll. A Sidewalks Lab – saját megfogalmazása szerint – „elképzeli, megtervezi, teszteli és megvalósítja a városi fejlesztéseket, amelyek segítségével aztán azok a legnagyobb kihívásokkal is szembenézhetnek”. A Torontóban épülő, Quayside-nak nevezett hely gyakorlatilag város a városban.

Fűtött járdák és fedett parkok

A tervezett mintegy 3000, többféle árkategóriájú lakás várhatóan 5-6 év múlva készül el. A fenntarthatóságot a megújuló energiaforrások, így a geotermikus- és a napenergia képviseli majd. Ez a geotermikus energia fogja leolvasztani a jeget az utakról és a járdákról is az Ontario tó partján fekvő városban. A köztereket, például a parkok egy részét eső idején átlátszó vízhatlan ponyvával fednék le, hogy azok ilyenkor is használhatók legyenek – ígérik a tervezők. A korábban raktárakkal és ipari létesítményekkel borított területen az 5G kiépítésével mindenhol elérhető lesz a rendkívül gyors és megbízható internet.

Ami miatt a Quayside különlegesebb lehet, mint bármely más okosváros, azok a föld alatti fejlesztések. A város alatt kiépülő alagúthálózaton keresztül viszik el a szemetet, és itt folyik az áruszállítás. A föld alatti munkákat emberek helyett robotok végzik majd.

Adatvédelmi aggályok

A Sidewalks Lab tervei szerint a Google-városban a lakókat egy központi azonosító rendszer szolgálja ki. Ezen keresztül férhetők hozzá a közszolgáltatások, mint például az egészségügyi ellátás vagy a könyvtár. De az elképzelések szerint a jövőben akár a szavazás is ezen keresztül működhet. Ennek persze nem mindenki örül. Ősszel, amikor a koncepció napvilágra került, civilek és szakemberek egyaránt aggodalmuknak adtak hangot az adatok ilyen mértékű központosítása miatt. Ami, ismerve a Google korábbi, a személyes adatok gyűjtésével és kezelésével kapcsolatos előéletét, nem biztos, hogy alaptalan.