Önjáró buszokat tesztelnek Oslóban

Önjáró buszokat tesztelnek Oslóban

Önjáró buszokat tesztelnek Oslóban

közszolgáltatás

1 perc

A norvég főváros a sofőr nélküli elektromos buszok irányába nyit.

A buszok márciustól közlekednek próbaüzemben a Ruter AS, Oslo és a szomszédos Akershus megye közösségi közlekedési megrendelő szervezete összefogásának köszönhetően. A teszt célja, hogy a jövőben egy 10-20 buszból álló flotta szállítsa a régió utasait.

Vezető nélküli buszjárat indulhat Bécsben

A hatóságok minél több tapasztalatot igyekeznek szerezni a rendszer működtetésében, ehhez szükség lesz arra, hogy Oslo különböző területein állítsák forgalomba a járműveket.

A rendszert az utasok egy telefonos applikáció segítségével vehetik igénybe: azzal jelzik, hogy buszra van szükségük. 5-10 percen belül megérkezik hozzájuk a jármű. A Ruter szerint az utasok döntik el, merre vigye őket a busz, a kitűzött cél felé tartva pedig útközben újabb utasokat vesznek fel

A buszokat mindemellett fix útvonalon is tesztelik. Az Aftenposten norvég napilap szerint a próbaüzemmód 2018 márciusában kezdődik és 2019 januárjáig tart – közölte az MTI összefoglalója alapján a Trend FM portál.

„Célunk, hogy a szolgáltatás a tömegközlekedési hálózat szerves részévé váljon, és ugyanúgy elérhető legyen, mint a mai eszközök. Ebben az esetben természetesen a hagyományos menetjegyeket lehetne használni, de ez még nincs eldöntve” – mondta Endre Angelvik.

A projekt több mint 22 millió koronába (717,5 millió forintba) kerül, megvalósulását a norvég környezetvédelmi ügynökség 7,4 millió koronával (241 millió forinttal) támogatja.