Digitális kompetenciák: jól vizsgázott a Vodafone

Kapcsolódó cikkek

Digitális kompetenciák: jól vizsgázott a Vodafone

Ötösre vizsgázott a Vodafone a digitális kompetenciafejlesztésből

közszolgáltatás

2 perc

Sikerrel debütált a Vodafone Alapítvány három új kezdeményezése, melyekkel a COVID19-járvány alatt startoltak el.

A három új program a pedagógusok digitális kompetenciafejlesztését célozza meg, és bár mindhárom programot jóval a koronavírus-járvány előtt elkezdték már kidolgozni, a távoktatásra való hirtelen átállás miatt a vártnál is nagyobb bevonódást tapasztalt a vállalat a pedagógusok részéről.

A Vodafone Alapítvány részt vállalt a Gál Ferenc Főiskola leendő pedagógusainak képzésében, a gyakorló pedagógusok távoktatásra való átállásában, és a tanárok közötti tudásmegosztás számára is felületet biztosított. Ezen felül a Vodafone nemrég mutatta be a Digitális Tanterem megoldását is, amelyről a digitalistanterem.hu oldalon és korábbi cikkünkben is részletesen olvashat.

Digitális kompetenciafejlesztés

Az alapítvány szakmai vezetésével idén februárban indult el pilot jelleggel Szarvason, a Gál Ferenc Főiskola Pedagógia Karán az ott tanuló végzősök számára az a főiskolai kurzus, mely kifejezetten a digitális eszközök és módszerek oktatásba való beágyazásáról szól. A kétkredites kurzust a kialakult helyzethez igazodva online végezhették el a hallgatók. A Vodafone Magyarország Alapítvány jövőbeli tervei között szerepel, hogy kiterjesztik ezt a képzést akár más felsőoktatási intézmények felé is.

30 órás e-learning továbbképzés

A gyakorló pedagógusok számára egy 30 órás e-learning továbbképzés is kiemelhető. Ez a lehetőség a digitális pedagógia alapjaitól indulva vezeti a pedagógusokat a tanteremben és azon kívül alkalmazható digitális felületek és módszerek használatában, gyakorlati alkalmazásában.

A képzést a Vodafone Magyarország Alapítvány akkreditáltatta, így a tanítók és tanárok számára tanúsítvánnyal zárul. Az e-learning tanfolyamot a járvány idején az alapítvány díjmentesen tette elérhetővé a tanárok számára. Március közepe óta csaknem 800 pedagógus jelentkezett, akiknek egy része a nyári szünidőt kihasználva fogja elvégezni a kurzust, hogy ezzel is felvértezze magát a következő tanévre.

400 letölthető digitális óravázlat – tanároktól tanároknak

A Vodafone Alapítvány áprilisban elindított egy kifejezetten pedagógusoknak szánt tudásmegosztó felületet a Digitális Család portál felületén, Tanári néven. A Digitális Iskola Programban részt vevő iskolák pedagógusainak összefogásának köszönhetően az oldal rögtön mintegy 400 digitális óratervvel és jó gyakorlattal startolhatott, melyek évfolyam és tantárgy szerint szűrhetők.

„Vállalatunk számára kiemelten fontos a jövő generációjának oktatása, hiszen ők a társadalmi sikerességünk alapkövei. Célunk, hogy minden lehetséges módon hozzájáruljunk ahhoz, hogy a mai fiatalok évek múltán majd digitálisan felkészülten és magabiztosan léphessenek a munkaerőpiacra. Ahogy az elmúlt időszak is rámutatott, a digitális világ ismerete elengedhetetlen a munkaerőpiacon való boldoguláshoz” – mondta a jövőbeli tervek kapcsán Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumi tagja és a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.