Reflektorfényben az okos utcai lámpák

Reflektorfényben az okos utcai lámpák

Reflektorfényben az okos utcai lámpák

közszolgáltatás

3 perc

A General Electric egy sor szenzorral szereli fel a legújabb izzóit, amelyek képesek videók rögzítésére, az időjárási és a fényviszonyok változásának érzékelésére, ezzel forradalmasítva az utcák éjszakai világítását.

A Magyarországon jelenleg a legnagyobb amerikai munkáltatónak számító GE a közvilágítást új alapokra helyező termékkel lépne hamarosan a piacra, a tervezés és az előállítás egyelőre korai szakaszban van. A General Electric bízik benne, hogy idővel az okosvárosok vezetői, valamint a fejlesztő vállalatok is kiélvezik a platform előnyeit, és arra használják fel az innovatív technológiát, hogy újabb applikációkat tervezzenek meg.

Szívesen olvasna még hasonló fejlesztésekről? Fény az éjszakában: átalakul az utcák világítása >>A cég az utcák éjszakai világítását gyakorlatilag olyan rendkívül hatékony LED lámpákkal forradalmasítaná, amelyek akár 20 éven keresztül is működőképesek. Ahol kezd érdekessé válni a történet, hogy a vállalat minden egyes izzót egy sor intelligens szenzorral látna el, amelyek képesek videókat rögzíteni, érzékelik a fény-, illetve időjárási viszonyok változását, továbbá hozzáférést biztosítanak a városoknak és a fejlesztőknek a Dolgok Internetéhez kapcsolódó, „Predix” névre keresztelt platformhoz. Eddig a megoldást két városban, San Diegóban, továbbá Jacksonville-ben vezették be. 

Amellett, hogy az utcai világítást a tényleges szükségletek szerint lehet alakítani, és ezzel jóval átgondoltabbá tenni az energia-fogyasztást, a városvezetők számos különféle módon használhatják fel a szenzorok által rögzített információkat. Az összegyűjtött adatok alapján egyebek között lehetőség nyílik arra, hogy javítsák a közbiztonságot, összehangolttá tegyék a tömegközlekedést, hozzájáruljanak a környezetvédelemhez, vagy intelligens digitális közlekedési táblákkal segítsenek az autósoknak a csúcsidőszakban is eligazodni - sorolta a fejlesztés legfontosabb előnyeit a General Electric globális technológiai alelnöke.

A közvilágítás megszervezésével járó költségek eddig igencsak megterhelték az önkormányzatok büdzséjét, ezek a kiadások egyes esetekben az áramszámlák 40 százalékát teszik ki - hangsúlyozta Bill Ruh. Ez magyarázatul szolgálhat arra, hogy az utóbbi évtizedek során miért döntöttek több településen is úgy, hogy az utcai lámpákat teljesen kikapcsolják, ugyanis így próbáltak jelentős összegeket megspórolni. Az alelnök állítása szerint az innovatív utcai lámpákkal akár 50-70 százalékos megtakarítást is elérhetnek az önkormányzatok, ahhoz képest, mintha hagyományos izzókat használnának.

Okosvilágítás buliőrülteknek és álomszuszékoknak >>Ez azt jelenti, hogy az új lámpákba történő beruházás mintegy 5 év alatt teljesen megtérül. A hatékonyság javulása azonban csak részben köszönhető az új LED-es világítási technológiáknak, a másik nagy előny, hogy a közvilágítási rendszer így sokkal eredményesebben működhet. Az intelligens lámpák fényei ugyanis a beépített érzékelők által gyűjtött adatok alapján tompulhatnak el, vagy válhatnak erősebbé, sőt arra is képesek, hogy automatikusan le-, illetve felkapcsolódjanak a közlekedési, illetve időjárási viszonyok függvényében.

Természetesen - mint minden technológiai újítás esetében – itt is számos nyitott kérdés merül fel gyártói oldalról. Ha ugyanis egy vállalat olyan izzókat állít elő, amelyek élettartama eléri a 15-20 évet, akkor nem árt kidolgozni egy megfelelő üzleti stratégiát, hogy milyen egyéb módon juthat bevételhez. A General Electric alelnöke szerint ez az egyik oka, hogy szenzorokkal szerelték fel a lámpáikat, és létrehozták a szoftverfejlesztői platformot. Ha egy cég folyamatos jövedelemre tud szert tenni a begyűjtött adatok, illetve ezek megosztása révén, akkor ezzel be lehet tömni a költségvetésen a kieső bevételek miatt keletkezett lyukat – mondta Bill Ruh.

Forrás: Tech Crunch