Robotzsarut is bevetnek Dubajban A körözött bűnözők azonosításában és a bizonyítékgyűjtésben is segédkezik a nemrég szolgálatba állt robotzsaru. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2868/articles/20170602161329/dubaj.jpg

Robotzsarut is bevetnek Dubajban

2017. június 6. 10:45
2'
A körözött bűnözők azonosításában és a bizonyítékgyűjtésben is segédkezik a nemrég szolgálatba állt robotzsaru. A helyi kormány célja, hogy gépekkel helyettesítse a bűnüldöző szervek munkatársainak egy részét.

A Közel-Kelet első robotrendőre kerekeken közlekedik és kamerákkal, valamint arcfelismerő szoftverrel van felszerelve. A hatóságok szerint amennyiben a fegyvertelen szerkezet – amely képes kezet rázni és tisztelegni is – hatékonynak bizonyul, akkor 2030-ra a járőröző rendőrök 25 százalékát ezek a gépek fogják kitenni.

Robotzsaru fegyverezte le a bűnözőt

A helyi rendőrök egyenruhájának színeit viselő, életnagyságú, humanoid robot bevezetése a kormány azon törekvései közé tartozik, amelyek célja, hogy a technológiai lehetőségeket felhasználva fejlessze a közel-keleti város szolgáltatásait és közbiztonságát a 2020-as világkiállításra.

„A gépek heti hét napon át, napi 24 órában képesek dolgozni. Nem fognak beteg- vagy szülési szabadságra menni. Állandóan használhatók” – mondta a rendőrség illetékese, amikor szerdán este a világ legmagasabb felhőkarcolója, a Burdzs Kalifa lábánál bemutatta a fejlesztést.

A város forgalmas részein szolgálatot teljesítő robot képes végigfuttatni arcokat a rendőrségi adatbázisban és jelezni a főhadiszállás felé, ha azonosított valakit. Le tudja olvasni a rendszámtáblákat és a hús-vér kollégáinak élő videoközvetítést biztosítva tudja ellenőrizni az őrizetlenül hagyott, gyanús csomagokat.

A járókelők jelenthetik neki, ha bűntény szemtanúi voltak, valamint kommunikálhatnak is vele a mellkasán lévő érintőképernyős számítógép révén. A barcelonai székhelyű PAL Robotics által épített és a dubaji rendőrség által programozott robot árát nem hozták nyilvánosságra – számolt be róla az MTI összefoglalója alapján a TrendFM.hu.

A figyelmébe ajánljuk:

Az arcfelismerés jövője: áldás vagy átok?

Lassan beköszönt az arcfelismerés korszaka, amikor már az ember minden lépését nyomon lehet követni a technológia segítségével. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mennyire áll készen a társadalom ezekre a változásokra?

Robotok az egészségbiztosításban

A svájci Zurich Insurance mesterséges intelligenciával és gépi tanulással ellátott robotok segítségével méri fel a személyi balesetbiztosításhoz köthető kárigényeket.
Olvasson még a témában:

Önvezető légitaxit teszteltek Dubajban

Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városa nemcsak hatalmas felhőkarcolóival és pazar látványosságaival szeretne kitűnni, hanem azzal is, hogy a legmodernebb technológiák felvonultatásában is élen jár. Így nem meglepő, hogy már önvezető légitaxi is repült a város felett.