Smart city és 5G: okosvárosok a jövő mérnökeinek szemével

Kapcsolódó cikkek

Smart city és 5G: okosvárosok a jövő mérnökeinek szemével

Smart city és 5G: okosvárosok a jövő mérnökeinek szemével

közszolgáltatás

5 perc

Ha behunyjuk a szemünket, már láthatjuk a jövő városát. Tisztább, élhetőbb, rendezettebb és biztonságosabb.

„Az életünkbe hamarosan beépülő technológiák az 5G mobilhálózatok elterjedésével számolnak. Ezzel a gépek soha nem tapasztalt reakcióidővel valóban elkezdenek kommunikálni egymással, megteremtve az okos, adatvezérelt, önműködő város alapjait. Úgy gondolom, hogyha teret adunk a tudással felvértezett álmodóinknak, így például a mérnökhallgatók elképzeléseinek, akkor a jövő városát egy igazán élhető hellyé tehetjük” – fogalmazott Kánai András jövőkutató.

Mit is tud az 5G világa?

2018 elején a Vodafone Magyarország és a Huawei Technologies Hungary közös pályázatot írt ki az Óbudai Egyetem Híradástechnika Intézetének hallgatói számára. Az egyetem és a cégek a „SmartCity lehetőségek 5G mobil infrastruktúrán” témakörben keresték a legjobb projektötleteket. A pályázat eredményét márciusban az ötödik generációs mobilhálózatok és a digitális okosvárosok összefonódásáról tartott „Utazz velünk a jövőbe!” című szakmai napon hirdették ki.

„A pályázat egyik ékes példája az ipari együttműködéseknek. A Vodafone és a Huawei hallgatóinkat kérdezte meg arról, hogy ők hogyan látják a világot, milyen technológiai trendeket és műszaki elvárásokat támasztanának az 5G hálózattal szemben” – fogalmazott a Trend FM műsorában az Óbudai Egyetem Híradástechnikai Intézetének igazgató-helyettese.

Wührl Tibor elmondta, hogy a kiírást két részre bontották, és a kreatív, hasznos ötletek mellett első körben szakmai szempontból értékelték a hallgatói pályamunkákat. Arra törekedtek, hogy olyan pályázatok vegyenek részt a végső versenyben, amelyeknél a műszaki tartalom is megfelel az elvárt szintnek. A zsűrizés második részében a Vodafone és a Huawei választotta ki a legérdekesebb, legjobb elképzeléseket, amelyeknél majd az 5G hálózatok is használhatók.

„Egészen életszerű és jó ötletekkel találkoztunk. Az okosfejlesztések esetében néha úgy érezzük, hogy erőltetettek, és túl sok mindenre megpróbálják ráerőltetni a technológiát. Ezen a megmérettetésen viszont olyan megoldásokkal találkoztunk, amelyek valóban megkönnyíthetik a napjainkat” – fejtette ki az igazgató-helyettes.

Környezettudatos öntözéstől az okoskonyhán át a biometrikus fizetésig

A „SmartCity lehetőségek 5G mobil infrastruktúrán” pályázat első három helyezettje Fodor Ákos, Gyene Péter Richárd és Kern Ádám lett.

Fodor Ákos pályázata az okos-öntőzőrendszerekről szólt, amelyek az intelligens városok egyik alappillére. Gyene Péter Richárd az okoskonyhát gondolta újra – mégpedig az energiatakarékosság és a fenntarthatóság szempontjából. Kern Ádám pedig olyan bankkártyát fejlesztett ki, amely a biometrikus azonosítás jegyében ujjlenyomat-olvasóval van ellátva.

A mérnökhallgatók projektötletei között volt, amelyik a közlekedési infrastruktúra és az autók közti 5G-s kommunikáció megvalósításával foglalkozott. Ezáltal a közlekedési lámpák dinamikusan működhetnének, ami kevesebb balesethez és közlekedési dugóhoz vezethet. A torlódások elkerülésével pedig csökkenthető lenne az autók üzemanyag-fogyasztása is. Volt olyan fejlesztési ötlet is, amely egy balesetsúlyozó rendszer a közúti károk minimalizálása érdekében. Az említett fejlesztéseken túl a tűzoltó- és mentőautók mielőbbi célba érése, vagy az okosórák egészségügyi riasztásban való alkalmazása is megmozgatta a diákok fantáziáját.