Smart city: így nyerhetnek a városok

Smart city: így nyerhetnek a városok

Smart city: így nyerhetnek a városok

közszolgáltatás

2 perc

Az idő előrehaladtával és a technológia folyamatos fejlődésével együtt otthonunk, településünk egyre fejlettebb és az optimista várakozások szerint egyre élhetőbb lehet.

A smart city elképzelést, mint lehetőséget, nem a kényelmes életmód iránti vágy hívta életre, ennél sokkal mélyebb és komolyabb gyökerei vannak az elgondolásnak. Napjainkban az urbanizáció következményeképp óriási tömegek költöznek a világ nagyvárosaiba, melynek hatására azok kiterjedése folyamatosan növekszik, és ezzel együtt nő a környezetszennyezés mértéke és a természettől elhódított területek nagysága is. 

Sokat nyerhetünk vele, de rémálommá is válhatnak az okosvárosok

Az urbanizáció ráadásul nemcsak a környezet, hanem a már meglévő infrastruktúra számára is káros, hiszen például a néhány százezres városok tömegközlekedése, közintézményei nincsenek felkészülve a növekvő számú lakosság befogadására és hatékony kiszolgálására.

Ha egyszerűen csak a mennyiséget fokoznák, azaz több buszt, metrót, autót állítanának használatba, akkor az önkormányzatok még zsúfoltabbá és kaotikusabbá tennék a városi életet. Ilyen esetekben a megoldást a technológia kínálhatja, mely például a tömegközlekedést gyorsabbá, hatékonyabbá, környezetkímélőbbé teszi. 

Az ENSZ jelentése alapján 2050-re a világ népességének 70%-a városokban él majd, részben emiatt is az IoT-eszközök, RFID-chipek, a közlekedés modernizálása mindenképpen szükségessé válik. Ráadásul ahogyan ezeket a technológiai megoldásokat egyre nagyobb számban kezdik telepíteni a városok, egyre több új igényre is fény derülhet az adatgyűjtés révén.

Felokosítás a francia-svájci határon

Az 50 ezer lakost számláló francia Belfort városa például már most készül a technológiai váltásra, amely az intelligens város kiépülését hozza majd magával. Tömegközlekedési hálózatát úgy optimalizálta, hogy az eleve illeszkedjen a hosszú távú smart city stratégiába. A buszokon kiépített rendszerek valós időben követik nyomon a járművek mozgását, mérik a megállók között eltelt időt, sőt könnyedén módosítanak a rendszeren, ha úgy alakul, hogy például egy csatlakozást lekésne a sofőr.

Arra is lehetőség nyílik, hogy a járművezető több megállót iktasson be vagy épp kihagyjon egyet. Sőt, a számlázás és a jegyvásárlások alkalmával összegyűjtött adatokat kombinálva a közlekedési vállalat az utasokról és az igényeikről is még több hasznos információt megtudhat.

A belforti tömegközlekedési tanács, a TCS Digital Software & Solutions Group és a GFi Informatique együttműködésével létrejött terv alapján a város előreláthatóan éves szinten 250 ezer euróval több pénzt takaríthat meg. A fejlesztések nem csak a költségoptimalizálást támogatja, de megbízhatóbbá, kényelmesebbé is teszik a városi létet, miközben a károsanyag-kibocsátás és ezáltal az ökológiai lábnyom mértéke is csökkenthető.

Forrás: IoT Now