SMS-ben jöhet az árvízi riasztás

Kapcsolódó cikkek

SMS-ben jöhet az árvízi riasztás

SMS-ben jöhet az árvízi riasztás

közszolgáltatás

2 perc

A március 22-éhez kapcsolódó Víz Világnapja idén már nemcsak a tiszta víz fontosságával és az édesvízkészletek veszélyeztetettségével foglalkozik, hanem például a klímaváltozás negatív hatásai miatt keletkező árvizek következményeivel is.

  • A kutatók az egyre gyakrabban jelentkező, erős esőzések miatt egyre gyakoribb és hevesebb áradásokra számítanak világszerte.  
  • Az eddig mechanikus módon megoldott árvízvédelem nem ad lehetőséget az elég gyors válaszreakcióra.
  • A Bosch új árvízfigyelő rendszere digitálisan és valós időben felügyeli a folyók és a települések közelében található egyéb vizek vízállását.
  • A városvezetés és az érintett lakosok SMS-ben kapnak jelzést, hogy időben megtehessék a szükséges óvintézkedéseket.

Időben érkező figyelmeztetés

Az éghajlatváltozás a világ számos régiójában megváltoztatja az időjárást, aminek hatásait (például rendkívül aszályos időszakok, majd hirtelen lezúduló, özönvízszerű esőzések) már „kicsiben” Magyarországon is érezhettük.

A kutatók az egyre gyakrabban jelentkező, erős esőzések miatt is egyre gyakoribb és hevesebb áradásokra is számítanak világszerte. Eddig a folyók vízállását jellemzően mechanikus módon mérték, azonban mire ezek az adatok az evakuációt elrendelhető döntéshozók vagy épp a katasztrófavédelmi szakemberek számára elérhetővé váltak, akár órák is eltelhettek. Ilyen horderejű természeti katasztrófák esetén viszont minden perc számít.

Valós idejű mérések másodpercenként

A Bosch árvízfigyelő rendszere (Flood Monitoring System) ezért digitálisan és valós időben, másodpercenként felügyeli a folyók és a települések közelében található egyéb vizek vízállását, így még időben figyelmeztethet egy közelgő áradás vagy szökőár előtt. Az új rendszert egy kísérleti projekt keretében, a Ludwigsburg mellett található Neckar folyón tesztelték.

A rendszer ultrahang-érzékelői és kamerái figyelik nemcsak a vízszint, hanem a vízsebesség és az átfolyási mennyiség változásait is. A mérési adatokat a program a Bosch IoT-felhőjébe továbbítja, hogy azokat egy képfelismerő algoritmus csupán másodpercek alatt feldolgozza, elemezze. Amennyiben egy adott érték kritikus határt érne el, a városvezetés, a katasztrófavédelmi döntéshozók, az érintett lakosok és a nagyobb vizek közvetlen közelében tevékenykedő cégek is SMS-üzenetben kapnak jelzést, hogy időben megtehessék a szükséges óvintézkedéseket az árvízkárok kivédéséhez.

A megoldás iránt már a többi között olyan indiai, valamint dél-amerikai települések és országok is érdeklődnek, amelyeknek gyakran kell megküzdeniük az áradásokkal, és az azokat szinte törvényszerűen követő kárrendezéssel.