Szenzorok őrködhetnek a kulturális örökség fölött

Szenzorok őrködhetnek a kulturális örökség fölött

Szenzorok őrködhetnek a kulturális örökség fölött

közszolgáltatás

2 perc

Az "Okos Örökség" kezdeményezés részeként a műtárgyakat, a műemlékvédelem alatt álló épületeket és a kulturális tájegységet szenzorokkal látják el, hogy megelőzhessék a rongálást, illetve az esetleges károsodásokat.

A spanyolországi Smart Heritage célja, hogy megóvják a kijelölt történelmi tájegységek, a műemlékvédelem alatt álló épületek, illetve szobrok, festmények és jelentősebb könyvgyűjtemények állapotát.

Virtuális város a művész szemével >>A megoldás részeként a múzeumok számára lehetővé válik, hogy a környezeti tényezőket folyamatosan figyelő szenzorokkal lássák el a kiállítási termeket. Az érzékelők a hőmérsékletről, a levegő páratartalmáról és a fényviszonyokról nyújtanak valós idejű adatokat, emellett követik a látogatók mozgását, és az esetleges vibrációt, tehát a remegéseket, rezgéseket is mérik.

Az eszközök az okosotthonokban lévő, automatizált készülékekhez és az energiahatékonyságot felügyelő szenzorokhoz hasonlóan gyűjtik az információkat, de egy egészen másfajta megközelítéssel.

A múzeumok dolgozói előre meghatározott paraméterek alapján óvhatnák meg a műemlékek állapotát, és ha a hőmérséklet vagy a páratartalom túllépné a határértéket, akkor a rendszer erről automatikus értesítést küld a felhasználónak.

A fejlesztés tehát lényegében egy prevenciós, a műemlékek állagának romlását megelőző módszer. A múzeumvezetők számára ez azért is lehet kiváló megoldás, mert a műtárgyak állapotának megőrzése mindig sokkal kisebb költségekkel jár, mint ha renoválni kellene a kiállított tárgyakat – már ha egyáltalán van lehetőség a helyreállításukra.

Szívesen tudna meg még többet az okosvárosokról? 10 tipp a smart cityhez >>A technológiai újítás legfőbb célja, hogy el lehessen kerülni a jóvátehetetlen károkat, illetve a rongálást. A kezdeményezés ebből a szempontból összhangban van az okosvárosok megszületésével, amelyeket szintén a kulturális műtárgyak, épületek és a történelmi tájegységek tesznek egyedivé. Sok esetben ugyanakkor az örökségvédelem alatt álló tárgyak távol esnek a nagyvárosoktól, valamint a lakott övezetektől, ezért is lehet nagy segítség a megfelelő m2m-es megoldásokra épülő távfelügyelet.

Minthogy a műtárgyaknak különböző, speciális jellemzői vannak, ezért az igénybe vett technológiák esetenként változhatnak. A felszerelt szenzorok típusa attól is függ, hogy mitől szeretnék a leginkább megvédeni az adott kulturális örökséget: a magas páratartalomtól, a füsttől, a szélsőséges hőmérsékleti viszonyoktól, a zajtól, a fénytől, a vibrációtól vagy a fában lévő rovaroktól. A mozgást nyomon követő szenzorok ezen felül az épületek biztonságáról is gondoskodhatnak, ugyanis megfigyelés alatt lehet tartani a látogatókat és a belépőket.