Tizenöt startup jutott be a BME inkubációs programjába

Kapcsolódó cikkek

Tizenöt startup jutott be a BME inkubációs programjába

Tizenöt startup jutott be a BME inkubációs programjába

közszolgáltatás

1 perc

A sikeres egyetemi csapatok munkáját eddig mintegy 175 millió forint befektetés segíti.

Egy éve indult a BME Z10, a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem startupinkubátora. A hallgatók eddig több mint 150 vállalkozási ötlettel jelentkeztek, és 15 startup került be a programba.

A Z10-ben jelenleg tíz, egyetemistákból álló, tőkebefektetést szerzett csapat dolgozik. Az új akcelerátorprogramba február 28-ig várják a jelentkezőket a mentorok.

A közleményben kiemelték, hogy a felsőoktatásban az oktatás és kutatás mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a kutatási eredmények piaci hasznosítása. Így például a technológia és tudástranszfer, a társadalmi és vállalati együttműködések kiszélesítése, valamint az induló vállalkozások támogatása.

Számos egyetemista már tanulmányai alatt részt vesz nagyvállalati projektekben vagy belevág saját ötletének megvalósításába. Ma már az sem ritka, hogy a végzősök saját innovációval és egy vállalkozással a „zsebükben” szereznek diplomát. A hazai intézményekben is egyetemi inkubátorok és vállalkozásfejlesztési programok ösztönzik a hallgatók innovatív ötleteinek megvalósítását.

A Z10 program sikeres példái között említették az Aeriu olyan drónokra optimalizált szoftvert fejleszt, amely megkönnyíti a leltározást a nagy ipari raktárakban. A Fastrrr mesterséges intelligencián alapuló megoldással segíti a vitorlázókat, a Pharma Monitoring Technologies Kft. csapata pedig innovatív okosszenzorokon dolgozik a gyógyszer- és az élelmiszeripar számára.