Tömegközlekedés okosan – Másolható a londoni példa

Tömegközlekedés okosan – Másolható a londoni példa

Tömegközlekedés okosan – Másolható a londoni példa

közszolgáltatás

2 perc

A Transport for London bármely nagyváros számára elérhetővé tenné NFC-alapú jegyrendszerének használati licenszjogát.

Az elmúlt 12 hónapban a londoni tömegközlekedést használó utasok több mint 30 millió utat tettek meg NFC mobilfizetéssel a Transport for London (TfL) információi szerint. Az utazások 40 százalékáért már érintés nélküli technológiával fizetnek a felhasználók, ami kiugró növekedésnek számít a 2016-os 25%-os arányhoz képest. A fizetés ráadásul tízből egy alkalommal okostelefonon keresztül történik.

Big Data a tömegközlekedésben

Összességében több mint egymilliárd érintés nélküli tranzakciónál tart a szolgáltatás, és ez a szám naponta további kétmillióval növekszik. A szeptemberi bevezetést követően több mint 25 millió úgynevezett Hopper utazást fizettek ilyen módon, mely egy ingyenes busz- vagy villamosutat biztosít azok számára, akik egy órán belül szállnak át a másik járműre – közölte a közlekedési vállalat.

Utazásra szabott jegyárak

A TfL fizetési szolgáltatása 2012-től elérhető a londoni buszokon, majd később a cég kiterjesztette azt a vasúti és földalatti járművekre is 2014 szeptemberében. A rendszer automatikusan kiszámolja a legkedvezőbb árat a vevő egyéni utazási történetének függvényében, majd a nap végén terheli rá a költséget számlájukra, hogy ezzel biztosítsa a legegyszerűbb fizetési lehetőséget.

A társaság azt is bejelentette, hogy a világ nagyvárosainak is szívesen eladná az érintés nélküli jegyértékítési rendszer licenszét. Shashi Verma a TfL technológiai igazgatója azt emelte ki, hogy az újabb fizetési technológiák teljesen átalakították az emberek utazási szokásait Londonban.

„A fő ok, amiért ezek a technológiai megoldások sikeresen startolnak, hogy pozitív a fogyasztók tapasztalatai, és zökkenőmentes a szolgáltatás. További fontos előny, hogy az utasok egyszerűen, a kártyájuk segítségével akár egy másodperc alatt fizethetnek a jegyekért, így elkerülhetik a sorban állást, ami a hagyományos papíralapú jegyek megvásárlására jellemző”– tette hozzá Kevin Akerman a Visa részéről.

Forrás: NFC World+