Tudta, hogy erre is képes a hűtő és a mosógép?

Tudta, hogy erre is képes a hűtő és a mosógép?

Tudta, hogy erre is képes a hűtő és a mosógép?

közszolgáltatás

3 perc

Egymással kommunikáló kávéfőző, mosógép, hűtő vagy pirítóssütő? Ezek az intelligens háztartási készülékek mind nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a közműszolgáltatók és az áramellátó vállalatok világosabb képet kapjanak, hogy alakulhat a rendkívül nehezen megjósolható lakossági energiafogyasztás, illetve a megújuló erőforrások felhasználása. Ennek köszönhetően a cégek elkerülhetik az ellátás ingadozásából adódó pluszköltségeket, különösen a téli időszak során.

A Linear kutatócég nemrégen hozta nyilvánosságra a témába vágó tanulmányát Brüsszelben, miután öt éven keresztül tanulmányozta a Flanders tartományban lévő lakóházaknál alkalmazott, szabályozott energiafogyasztás technológiai és gazdasági lehetőségeit.

Azzal, hogy a háztartási eszközöket „kiokosítják” – tehát a gépek közötti kommunikációra épülő M2M-technológiákkal szerelik fel – egy időben kapcsolódhat egymáshoz a mosó- és mosogatógép, a vízforraló, illetve a porszívó. Ráadásul az okoskészülékek például elnyelik a szélenergiát, ami egy erőteljesebb vihar idején keletkezik, vagy elhalasztják a programjuk indítását, ha köd miatt nem működnek a házon elhelyezett napkollektorok.

Leáldozott az energiatolvajok ideje Brazíliában >>A kereslet automatikus irányítása egyebek között biztosítja, hogy az áramhálózat rugalmasan reagáljon és a szolgáltatók megbízhatóan építhessenek az időjárástól függően alakuló erőforrások felhasználására. Ennek eredményeképp a jövőben ráadásul az eddiginél jóval nagyobb mértékben lehet megújuló energiaforrásokat alkalmazni az áramellátás biztosítására.

A Linear a kutatásai során összevetette az automatizált, adott áramszükségletre épülő megoldásokat a hagyományos módszerekkel. Az eredmények önmagukért beszéltek; azok a háztartások, amelyek nem alkalmazták az új technológiákat, ugyanazokat a fogyasztási mintákat követték, mint korábban.

Az okos háztartási készülékekkel felszerelt lakóházakban viszont a résztvevők még másfél évvel a tanulmány megkezdése után is lelkesen programozták az intelligens eszközeiket. A fogyasztók oldaláról megnyilvánuló előnyök mellett az energiaszolgáltatók számára is számtalan lehetőséget rejt magában a technikai megújulás. A cégek akár a nap folyamán is szabályozhatják az ellátást az időjárás változásának függvényében.

Az M2M csípi fülön a vízpazarlókat >>Ha az áramszolgáltatók több vagy kevesebb energiát vesznek ki a rendszerből annál, mint amennyit beszereztek, akkor a hálózat üzemeltetője a tartalékaiból kénytelen kiegyenlíteni a különbséget, amely a közműcégeknek extra költséget jelent. Ha a belga áramhálózat működtetője például arra kényszerül ezen a télen, hogy igénybe vegye a stratégiai tartalékait, akkor ez megawattonként akár 4500 eurós – vagyis csaknem másfél millió forintos – pluszterhet ró a vállalatra.

Az energiaszolgáltatókat mindezen tényezők egyaránt arra ösztönzik, hogy a magas költségeket az új technológiák segítségével próbálják lefaragni. A fogyasztók pedig úgy támogathatják ezt a folyamatot, ha egyre inkább átállnak a megújuló erőforrások kiaknázására, és egymással kommunikáló okoseszközökre cserélik a meglévő háztartási készülékeiket.

Forrás: M2M Now