Új hálózati technológiát vezet be a Vodafone

Kapcsolódó cikkek

Új hálózati technológiát vezet be a Vodafone

Új hálózati technológiát vezet be a Vodafone

közszolgáltatás

3 perc

A cégcsoport elsőként vezet be olyan innovatív technológiát, amelynek célja a beszállítói kör növelése, valamint a vidéki internet-hozzáférés bővítése.

A „nyílt rádiós hozzáférési hálózatok” (OpenRAN) fejlesztése az alábbiakat teszi lehetővé a Vodafone és a távközlési szektor számára:

  • 2G, 3G, 4G és 5G technológia-szállítók új körének bevonása a meglévő piacvezetőkön felül, ezzel növelve az ellátási láncolat biztonságát;
  • a világ legelzártabb közösségei közül több bekapcsolódhat az internet világába, szabványosított, kedvezőbb árú hálózati berendezések alkalmazásával;
  • további cél a lefedettség bővítése a városokban, például a Vodafone Open CrowdCell kiscellás technológiájának alkalmazásával.
A vállalat elsőként egy fejlett piacon – az Egyesült Királyságban – próbálja ki az OpenRAN-t, mert a technológia bevezetésére a tervezett időpontnál korábban kerül sor Európában. Ezenfelül a Kongói Demokratikus Köztársaságban (DRC) és Mozambikban is OpenRAN tesztüzemet indítanak, a Dél-Afrikában és Törökországban megszerzett tapasztalatokra építve.

A Vodafone Csoport olyan innovatív, új technológiák európai tesztelésének úttörője, amelyek azt ígérik, hogy nagymértékben megnövelik azon vállalatok számát, amelyek mobilhálózati technológiát szállíthatnak a távközlési szolgáltatóknak.   

Az elmúlt évek során a távközlési hálózati berendezések szállítása globálisan is csupán egy maroknyi cég kezében összpontosult. Ha több szállítóból lehet választani, az növeli a szolgáltatás biztonságát minden mobilügyfél számára, csakúgy, mint a rugalmasságot és innovációt. Mindemellett ugyancsak nagyon fontos, hogy hozzájárulhat azon költségkorlátok egy részének megszüntetéséhez, amelyek világszerte akadályozzák az internet-szolgáltatás eljuttatását a vidéki közösségekbe és elzárt területekre.

A Vodafone az OpenRAN első európai tesztüzemét az Egyesült Királyságban kezdeményezte, és lehetséges, hogy több kontinentális piacára is ki fogja terjeszteni. A vállalat azért is kezdte meg a technológia tesztüzemét, hogy ezzel a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Mozambikban – két olyan országban, amely elsősorban vidéki közösségekből áll, és az ENSZ Emberi Fejlettségi Indexén hátul kullog a sorban – több fogyasztó kezdeményezhessen hívásokat és rendelkezhessen adatkerettel. Azokon a területeken, ahol a három országon belül kísérleti tesztüzem valósul meg, 2G, 3G és 4G szolgáltatásokat fognak nyújtani, de arra is van lehetőség, hogy az OpenRAN-en a jövőben az 5G is megjelenhessen.   

A szolgáltató már végzett OpenRAN laboratóriumi teszteket a Vodacom Dél-Afrikánál, míg Törökországban élesben vezette be azt a technológiát, amellyel 2G és 4G szolgáltatásokat nyújt az ügyfelek számára az ország városi és vidéki területein egyaránt.

„Elégedettek vagyunk az OpenRAN tesztüzemével, és készen állunk rá, hogy Európában gyorsított tempóban bevezessük, hiszen célunk, hogy szállítói ökoszisztémánkat aktívan kibővítsük. Az OpenRAN gazdaságosabbá teszi a hálózat üzemeltetését, ami lehetővé teszi számunkra, hogy több vidéki közösségekben élő embert érjünk el. Ez pedig támogatja azon törekvésünket, hogy olyan digitális társadalmakat építsünk, ahol senki nem marad le” – fogalmazott Nick Read, a Vodafone Csoport vezérigazgatója.

A távközlési cég több új, OpenRAN technológiát szállító kereskedővel indította el együttműködését, beleértve az egyesült államokbeli Parallel Wireless-t és Mavenir-t, valamint az Open CrowdCell tekintetében az egyesült királysági székhelyű Lime Microsystems-t.

Mit tud az OpenRAN?

2017 óta a Vodafone Csoport áll annak a törekvésnek az élén, amelynek célja, hogy a Telecom Infra Project (TIP) elnevezésű iparági egyesület keretei között más szektorbeli és technológiai cégekkel közösen új megközelítéseket dolgozzon ki távközlési hálózatok kiépítéséhez és elindításához.

Az OpenRAN a TIP keretein belül jött létre azzal a céllal, hogy világszerte az internetre kapcsolja a hálózatokhoz legkevésbé hozzáférni tudó közösségek egy részét.

A rádiós hozzáférési hálózat (RAN) a póznákkal és az antennákkal együtt alkotja azt az infrastruktúrát, amelyet a távközlési szolgáltatók a mobilforgalom továbbításához használnak. Az OpenRAN technológia csökkenti az internetes és hangszolgáltatások nyújtásának költségét azzal, hogy szabványosítja a RAN-ban lévő hardver és szoftver kialakítását és funkcionalitását, ezzel megnövelve a különböző komponenseket szállítani tudó vállalatok számát.  

Az OpenRAN technika már több éve fejlesztés alatt áll, és alapja a Vodafone Open CrowdCell elnevezésű, városok számára kidolgozott kiscellás technológiába befektetett munkája. A technológia Spanyolországban és Törökországban már használatban van. Az Open CrowdCell hatótávolsága kisebb, mint a póznáké és antennáké, és szabványosított hardvert alkalmaz, amelyhez több szállító is tud szoftveralkalmazásokat fejleszteni.