Újabb digitális tantermet adott át Budapesten a Vodafone

Kapcsolódó cikkek

Újabb digitális tantermet adott át Budapesten a Vodafone

Újabb digitális tantermet adott át Budapesten a Vodafone

közszolgáltatás

3 perc

Immár több tízezer gyerek digitális kompetenciáit fejleszti a Vodafone Magyarország Digitális Tanterem megoldása.

A IX. kerületben átadott speciális terem 600 diák digitális képzéséhez fog hozzájárulni. Ezzel Ferencvárosban összesen 5, országosan pedig 28, az online és offline oktatást egyaránt lehetővé tevő digitális tanterem segíti mintegy 31 ezer diák és pedagógus digitális oktatásban való részvételét. A legújabb oktatási helyszín a IX. kerületi önkormányzat támogatásával és beruházásával készült el mintegy 7 millió forint értékben. 

A Digitális Tanterem eszközök tekintetében egy interaktív táblából, a tanórán részt vevő diákok által használt eszközökből (jellemzően tabletek) és egy tanári laptopból áll, ezek mindegyike saját alkalmazásfelülettel rendelkezik. A tanóra során az eszközök összekapcsolódnak és kommunikálnak egymással. A Digitális Tanterem virtuális alapját a SEOS (Smart Education Operating System) oktatási keretszoftver adja, amely a tananyag létrehozására és a tanulói eredmények kiértékelésére alkalmas rendszer. 

A Digitális Tanterem lehetővé teszi a pedagógusok számára, hogy az online térben készítsék elő a tananyagokat, az óravázlatokat, továbbá, hogy akár differenciált feladatokat küldhessenek ki tanulók számára. Az elvégzett feladatokat visszaküldés után a rendszer automatikusan, azonnal értékeli, így gyorsítja az ellenőrzés és a visszajelzés folyamatát, ezáltal jelentősen csökkentve az adminisztrációra és dolgozatjavításra fordított időt. Az eredményeket a program egy értékelő adatbázisban tárolja, amelyek akár évekre visszamenőleg elérhetőek, így kitűnően nyomon követhető a tanulók fejlődése.

A rendszer előnye a virtuális tanterem funkció, mellyel a tanterem elérhető eszköztől, helyszíntől és platformtól függetlenül mind a diákok, mind a pedagógusok számára, így támogatva a digitális, valamint a hibrid oktatást. Ez a fejlesztés megoldást kínált a többi között a koronavírus idején felmerülő új kihívásokra, amikor az iskolák bezárása gyors megoldást követelt a digitális oktatásra való átállásra. 

A Vodafone Magyarország segítséget kínál továbbá az intézmények számára a pedagógusok digitális képzésében. A szolgáltató képzési programja által szakképzett oktatók segítségével ismerhetők meg a Digitális Tanterem lehetőségei. A SEOS rendszer tantárgyaktól és intézményektől függetlenül képes előnyöket nyújtani a felhasználói számára – így a közoktatási intézményeken, iskolákon, óvodákon túl akár a magániskolák, nyelviskolák vagy felnőttképzéssel foglalkozó intézmények, illetve oktatással foglalkozó cégek számára is kézenfekvő megoldás lehet a digitális szolgáltatás.

„A Vodafone Magyarország nemcsak a digitális oktatáshoz szükséges technológiai feltételeket biztosítja, de partnerként is jelen vagyunk, tapasztalatunkkal és szakértelmünkkel segítjük a programban részt vevő intézményeket, hogy a digitális átállás zökkenőmentes legyen. A pedagógusok így az okoseszközökben rejlő összes lehetőséget valóban ki tudják használni. Egyre nagyobb az érdeklődés a megoldás iránt, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a most átadott tanterem országosan már a huszonnyolcadik – ami egyúttal azt is jelenti, hogy 31 ezer diák és pedagógus élvezheti a Digitális Tanterem kínálta előnyöket” – mondta Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese.

„A magyar oktatásügynek igazán van hova fejlődnie, amiben fontos szerepe van a XXI. századi technika használatának is. Örömmel tölt el, hogy kerületünkben az elmúlt időszakban több fontos lépés is történt ebbe az irányba” – mondta Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.

A szolgáltató célja a lehető legtöbb szakmai támogatást nyújtani az iskolák és pedagógusok számára különböző módszerekkel. Ezt a cél szolgálja a Vodafone Alapítvány e-learning rendszere, amelyen keresztül a pedagógusok elvégezhetik az E-skola, 30 órás akkreditált tanár-továbbképzési programot, valamint a NetGuru, internetbiztonsági képzést is.