Úttörő munkát végez Moszkva az okosváros fejlesztésekben

Kapcsolódó cikkek

Úttörő munkát végez Moszkva az okosváros fejlesztésekben

Úttörő munkát végez Moszkva az okosváros fejlesztésekben

közszolgáltatás

2 perc

Az orosz fővárosban 2011 óta számos sikeres smart city projekt látott napvilágot, amelyek közül három közösségi platformot is érdemes kiemelni.

Ralph Tkatchuk, a CIO.com tanácsadó munkatársa kanadai mérnökökkel együtt tavaly ősszel járt Moszkvában, hogy közelebbről is megnézzék, milyen eredményeik vannak a hat éve indított okosváros projekteknek.

A szakértő kiemelte, hogy az orosz fővárosban számos sikeres innováció látható, amelyek támogatják a városi szolgáltatások, a közlekedés, az egészségügy és az oktatás digitalizációját, illetve esetenként automatizációját is.

A nyílt kommunikációs csatornák, így például okostelefonos alkalmazások, weboldalak és online fórumok is segítenek abban, hogy hatékonyabbá váljanak a közösségi szolgáltatások. A smart city fejlesztések része, hogy különböző tesztprogramokat is folytatnak a mesterséges intelligencia, a virtuális valóság (VR) és a blokklánc-technológia területén.

Közvetlen hibabejelentés

A Mi Városunk (Наш город) egy népszerű online platform, amelyen a lakosok egyszerűen és gyorsan jelenthetik be a felmerülő problémákat, legyen szó késlekedő szemétszállításról vagy váratlan áramszünetről. A honlap célja, hogy követhetőbbé tegye a helyi önkormányzat ilyen típusú munkáját, és meggyorsítsa a hibák elhárítását. A projekt sikeresnek mondható, hiszen jelenleg is több mint egymillió felhasználója van oldalnak.

Az ilyen és ehhez hasonló platformok, mobilalkalmazások megkerülhetetlen részei a jövő okosvárosainak, amit jól igazol az az eredmény is, hogy a „Mi városunkon” keresztül már több mint 2 millió kisebb-nagyobb problémát sikerült megoldania a moszkvai önkormányzatnak.

Közvélemény-kutatás gombnyomásra

Az előzőhöz hasonló kezdeményezés az Aktív állampolgár (Активный гражданин) program, mely egyfajta online kutatás formájában felméri a lakosság véleményét bizonyos helyi intézkedésekkel, fejlesztésekkel kapcsolatban. Így például a moszkvai vezetés egyértelműen láthatja, hogy a többség szerint hová érdemes parkot telepíteni, kerékpártárolókat felszerelni vagy akár változtatni a sebességkorlátozáson.

Közösségi ötletbörze

Az orosz főváros lakói saját kezdeményezéseket is indíthatnak. Erre a célra született a crowd.mos.ru weboldal is, ahol a lakosok által felvetett városfejlesztési ötleteket lehet támogatni. Ennek köszönhetően elindult egyebek közt az Én utcám (Моя улица) program, melynek célja, hogy a következő években 50 kilométernyi biztonságos gyalogos övezetet építsenek ki. Más városokhoz hasonlóan náluk is komoly problémát jelent a parkolás, ennek javítására szintén vannak közösségi kezdeményezések.