Vadászat egykor és ma: AR bemutató az ipolytarnóci ősparkban

Kapcsolódó cikkek

Vadászat egykor és ma: AR bemutató az ipolytarnóci ősparkban

Vadászat egykor és ma: AR technológia az ipolytarnóci ősparkban

közszolgáltatás

1 perc

2020-ban új programelemekkel bővül az Ipolytarnóci Ősmaradványok kínálata, amelyet ugyan a miocén ősvilág nyomai tettek híressé, azonban egyben természetvédelmi célú különleges rendeltetésű vadászterület is.

Ennek a vadászterületnek a mai és 17 millió évvel ezelőtti élővilágába engednek betekintést az új programok, amelyeket most öt helyszínen ismerhetnek meg az érdeklődők.

Minden helyszínen egy különleges élménybemutatót is tartanak a vadászterületről kiterjesztett és virtuális valóság (AR és VR) eszközök segítségével.

A bemutató alapja egy természetfilm, amely az első kockák után interaktív játéktérré alakul. A falhoz érve a filmben szereplő állatok reagálnak az érintésre: a szarvas megijed és elszalad, a miocén ősvilágot bemutató jelenetben a medvekutya felágaskodik, az aligátor átúszik a patakon stb. A program során a vendégek aktív részesévé válnak az egykori és mai vadászterület életének.

Ahogy annak idején az Ipolytarnóci Ősmaradványok volt az első helyszín Magyarországon, ahol 4D-s filmet nézhettek meg az érdeklődők, és tavaly itt mutatták be Magyarország első életnagyságú holografikus vetítését is, a mostani fejlesztés is technológiai újdonság. A bemutató az Innotime Hungary Kft. és Zengő Kft. innovatív fejlesztésének az eredménye.

Az interaktív élményt VR szemüveges bemutatás teszi még komplexebbé, amelynek keretében 360 fokban nézhető meg az őspark – hol a madarak szemével, hol egy vadászlesből, hol pedig visszarepülve a miocén ősvilágba.

A programot 2019. november 30-án mutatják be az Ipolytarnóci Ősmaradványok látogatóközpontjában, aztán december 1-én a Vajdahunyad Várában, december 7-én a Diósgyőri Várban, december 8-án Egerben, december 15-én pedig Debrecenben is megnézhető a különleges film. Továbbá 2020. március végéig bárki kipróbálhatja Ipolytarnócon az új AR-VR bemutatót.